Magazin > Lepota & telo
134 ogledov

Stvari, ki poslabšajo alergijo

zivljenje 14.02.13. prehlad, smrkanje, robec, nahod, alergija, foto: shutterstoc Shutterstock
Za poslabšanje alergij so lahko krive tudi stvari, na katere še pomislili ne bi.

Jabolka, paradižnik, melone ...
Če zaradi alergijske reakcije pogosto kihate in vam kaplja iz nosa, je možno, da vam težave povzroča določeno sadje ali zelenjava. Takšni reakciji pravijo oralni alergijski sindrom. Ameriška fundacija za astmo in alergije ocenjuje, da sindrom prizadene tretjino ljudi, ki trpijo za sezonskimi alergijami. Beljakovine, ki se nahajajo na nekaterih živilih, kot so jabolka, paradižnik in melone, telo prepozna kot cvetni prah, zaradi česar pride do rekacije. Rekacija se odraža kot pekoč občutek v grlu, kihanje in kašljanje. Če omenjena živila olupite ali skuhate, se lahko izognete morebitni reakciji. 

Kontaktne leče
Če cvetni prah pride v vaše oči, v katerih nosite kontaktne leče, boste tako praktično "ujeli" cvetni prah. "Mehke leče lahko absorbirajo dražila, kot so cvetni prah in dim," pravi direktor Zdravstvenega centra za alergijo in imunologijo v Bronxu, David Rosenstreich. Rosenstreich svetuje, da ljudje, ki nosijo kontaktne leče, le-te pogosto menjajo.

Alkohol
Če ste opazili, da se kihanje pojavi po kozarcu vina, je čisto mogoče, da reakcijo povzroča prav alkohol. Predvsem rdeče vino lahko poslabša alergijsko reakcijo. "Nekateri ljudje so občutljivi na sulfite, ki jih vsebujeta vino in pivo, kar poslabša alergijsko reakcijo," pravi Rosenstreich. 

Parfumi in dišeče sveče
Izdelki z močnejšo aromo lahko dodatno dražijo sluznico v nosu, pravijo strokovnjaki. To pomeni, da lahko parfumi in dišeče sveče poslabšajo alergijsko reakcijo. Edini način, da se poskusite izogniti reakciji na tovrstne izdelke, je, da jih poskusite odstraniti iz svojega doma. 

Oblačila
Oblačila, še posebej volnena, v sebi zadržujejo cvetni prah. Rosenstreich zato priporoča, da nosite oblačila iz bombaža, ali pa da volnena oblačila operete po vsakem nošenju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.