Magazin > Lepota & telo
314 ogledov

Superživila vam lahko škodijo

Goji jagode Žurnal24 main
Superživila. Kujejo jih v zvezde, a nutricionistka Petronella Ravenshear opozarja, da ni vse zlato, kar se sveti.

Raziskave v zadnjem letu so pokazale, da je 61 odstotkov ljudi neko pijačo ali hrano kupilo le zato, ker je na embalaži pisalo, da gre za superživilo, piše Daily Mail. Britansko združenje za prehrano pa opozarja, da mnogo izdelkov kupcem ne podaja celovitih informacij oziroma jim celo laže. Kot primer navajajo, da je treba spiti 13 porcij soka iz goji jagod, da bi zaužili toliko antioksidantov, kot jih je v enem rdečem jabolku.

Najpogostejše so težave s črevesjem

To pa ni vse. Medtem ko vsi poudarjajo le pozitivne učinke superživil, pa nutricionistka Petronella Ravenshear opozarja, da so lahko goji jagode, kvinoja in ohrovt krivi za številne težave.

Za revijo Vogue je Ravenshearova povedala: "Moj edini komentar na ta živila je, da se jim je treba izogibati.“ Strokovnjakinja za prehrano med drugim razlaga, da ohrovt, na katerega prisegajo zvezdnice in je ena od glavnih sestavin "zelenih smoothiejev", lahko negativno vpliva na delovanje ščitnice, kadar ga uživamo v surovem stanju.

Preveč zrnja (npr. kvinoje) v naši prehrani lahko razdraži črevesje, jagode goji pa so bogate s snovmi, ki povečujejo tveganje za nastanek sindroma povečane prepustnosti črevesja (leaky gut). Težave s črevesjem lahko povzročajo tudi chia semena, ki so sicer bogata z beljakovinami in omega-3 maščobnimi kislinami, a obenem tudi s fitati, ki lahko zavirajo absorbcijo nekaterih mineralov, razlaga  Ravenshearova. "Če imate artritis, namesto jagod goji raje jejte borovnice, maline, jagode in robide,“ še svetuje strokovnjakinja, ki pravi, da razume obsedenost javnosti s superživili. "Vsi si želimo magične formule za hujšanje, razstrupljevanje in pomlajevanje telesa.“

Kaj bi morali jesti?

Ravenshearova pravi, da so na konferenci Inštituta za funkcionalno medicino strokovnjaki najbolj poudarjali pozitivne učinke uživanja avokada, špinače, morske alge, šipka, borovnic, brokolija, govedine, divjega aljaškega lososa, mandljev, kokosovega olja, olivnega olja in zelenega čaja.

Po drugi strani pa je lani eden največjih strokovnjakov na področju rakavih bolezni, James Watson, ki je odkril strukturo DNK, izjavil, da superživila in razni prehrambeni dodatki ne pomagajo pri preprečevanju nastanka raka, ampak lahko izbruh bolezni celo povzročijo. Watson pravi, da je treba vlogo antioksidantov, sem spadajo tudi razne vitaminske tablete in hrana, kot so borovnice in brokoli, na novo oceniti.

V javnosti se je utrdilo mnenje, da antioksidanti, ki veljajo za lovilce prostih radikalov, pomagajo v boju proti raku. Watson pa meni, da prosti radikali pri preprečevanju in zdravljenju raka igrajo ključno vlogo, zaradi česar se proti njim ne bi smeli tako rigorozno boriti. Številne študije razkrivajo, da ni dokazov, da vitamini A, C in E ter mineral selen preprečujejo nastanek raka na želodcu in daljšajo življenjsko dobo ljudi. Ravno nasprotno. Uživanje naštetih vitaminov, še zlasti nevaren pa naj bi bil selen, naj bi življenje celo krajšalo.

Še naprej bo očitno veljala kmečka logika, da je treba vsako stvar uživati v razumnih količinah …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.