Kaj podari vitko postavo, kaj zmanjša možnost za nastak rakavih bolezni in na kaj ne smejo pozabiti nosečnice? Predstavljamo vam nekaj superživil za ženske.
Brusnice
Majhni rdeči, včasih po okusu nekoliko trpki sadeži so znani po svojih blagodejnih učinkih, ko govorimo o prehladu, želodčnih težavah ali virozah in vnetjih dlesni. Raziskave so pokazale, da brusnice lahko zmanjšajo možnosti za pojav nekaterih rakavih bolezni. Strokovnjaki ženskam priporočajo vsakodnevno uživanje enega kozarca brusničnega soka. Zakaj? Zato, ker brusnice zdravijo in preprečujejo nastanek vnetij in bolezni sečnih poti, ki pogosto povzročajo težave ženskam srednjih let.
Orehi
Orehe so cenile že naše babice, saj so bogati z omega-3-maščobnimi kislinami, ki preprečujejo vnetja in povečujejo tako imenovani dobri holesterol. Ste vedeli, da orehi odpravljajo depresijo in preprečujejo pojav Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni? Še dodaten razlog, da z njimi popestrite okus sladic ali pa jih grizljate za malico.
Fižol
Ta skromna zelenjava, ki se ji nekateri zaradi napenjanja raje izognejo, je bogata s fitokemikalijami, ki preprečuje pojav bolezni srca in ščitijo pred nastankom raka na debelem črevesju. V njem se skriva veliko magnezija, kalija, folne kisline in vlaknin, zato ga v jedilnik umestite enkrat tedensko.
Ribe
Pred boleznimi srca vas zaradi vsebnosti omega-3-maščobnih kislin obvarujejo tudi ribe, zato naj bi se te na jedilniku pokazale dvakrat tedensko. Strokovnjaki uživanje rib močno priporočajo tudi nosečnicam in doječim materam, a z malo pazljivosti – izogibati se morate namreč uživanju morskega psa in mečarice, saj vsebujeta veliko živega srebra.
Paradižnik
Rak dojk je ena najbolj pogosti rakavih bolezni pri ženskah. Da bi možnosti za njegov pojav zmanjšali kar za 50 odstotkov, uživajte paradižnik. Poleg tega je poln antioksidantov, ki zmanjšujejo krvni pritisk in slab holesterol. Če želite iz paradižnika dobiti kar največ, ga uživajte pogretega ali kuhanega.
Česen
Veste, zakaj za česen pravijo, da je naravni antibiotik? Ker ščiti srce in krvne žile, zmanjšuje holesterol in krvni pritisk ter ščiti imunski sistem. Čeprav se mu ženske rade odrečejo zaradi njegove neprijetne posledice – zadaha –, naj vas to ne odvrne od njegovega uživanja.
Majhni rdeči, včasih po okusu nekoliko trpki sadeži so znani po svojih blagodejnih učinkih, ko govorimo o prehladu, želodčnih težavah ali virozah in vnetjih dlesni. Raziskave so pokazale, da brusnice lahko zmanjšajo možnosti za pojav nekaterih rakavih bolezni. Strokovnjaki ženskam priporočajo vsakodnevno uživanje enega kozarca brusničnega soka. Zakaj? Zato, ker brusnice zdravijo in preprečujejo nastanek vnetij in bolezni sečnih poti, ki pogosto povzročajo težave ženskam srednjih let.
|
© iStockphoto |
Orehe so cenile že naše babice, saj so bogati z omega-3-maščobnimi kislinami, ki preprečujejo vnetja in povečujejo tako imenovani dobri holesterol. Ste vedeli, da orehi odpravljajo depresijo in preprečujejo pojav Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni? Še dodaten razlog, da z njimi popestrite okus sladic ali pa jih grizljate za malico.
|
© iStockphoto |
Fižol
Ta skromna zelenjava, ki se ji nekateri zaradi napenjanja raje izognejo, je bogata s fitokemikalijami, ki preprečuje pojav bolezni srca in ščitijo pred nastankom raka na debelem črevesju. V njem se skriva veliko magnezija, kalija, folne kisline in vlaknin, zato ga v jedilnik umestite enkrat tedensko.
|
© iStockphoto
|
Pred boleznimi srca vas zaradi vsebnosti omega-3-maščobnih kislin obvarujejo tudi ribe, zato naj bi se te na jedilniku pokazale dvakrat tedensko. Strokovnjaki uživanje rib močno priporočajo tudi nosečnicam in doječim materam, a z malo pazljivosti – izogibati se morate namreč uživanju morskega psa in mečarice, saj vsebujeta veliko živega srebra.
|
© iStockphoto |
Rak dojk je ena najbolj pogosti rakavih bolezni pri ženskah. Da bi možnosti za njegov pojav zmanjšali kar za 50 odstotkov, uživajte paradižnik. Poleg tega je poln antioksidantov, ki zmanjšujejo krvni pritisk in slab holesterol. Če želite iz paradižnika dobiti kar največ, ga uživajte pogretega ali kuhanega.
|
© iStockphoto |
Veste, zakaj za česen pravijo, da je naravni antibiotik? Ker ščiti srce in krvne žile, zmanjšuje holesterol in krvni pritisk ter ščiti imunski sistem. Čeprav se mu ženske rade odrečejo zaradi njegove neprijetne posledice – zadaha –, naj vas to ne odvrne od njegovega uživanja.