Magazin > Lepota & telo
128 ogledov

Surovo ali predelano mleko?

Ste že poskusili mleko iz mlekomata? Žurnal24 main
Med sveže pomolzenim in nepredelanim kravjim mlekom ter pasteriziranim in homogeniziranim trajnim mlekom je velika razlika. Jo poznate?

Razlika ni zgolj v okusu in teksturi mleka, pač pa tudi v vsebnosti vitaminov in kvaliteti maščob, ki jih vsebuje, ter posledično v njegovem učinku na zdravje.

Obdelava ga osiromaši

"Pasterizacija in homogenizacija unificirata mleko, zato je to vsak dan enako, standardno, povprečno. Surovo mleko pa se spreminja od kmetije do kmetije in je vsebnost snovi odvisna od travnika, na katerem se pasejo krave, in rastlin na njem," pravi strokovnjakinja za prehrano Marija Merljak. Telo lahko iz svežega mleka veliko učinkoviteje izkoristi beljakovine in kalcij, pri toplotni obdelavi mleka pa se maščobne molekule razbijejo na manjše delce, ki jih telo ne zna pravilno prebaviti. Obenem se pri obdelavi mleka v trajno uniči tudi večina vitaminov B1, B5 in B9. Mleko z dolgim rokom trajanja je torej kljub dodatkom (vitamini, koencimi, omega3 maščobe, ...) le bleda slika surovega mleka. Pravzaprav je to mleko, ki je s predelavo v trajno, izgubilo večino dobrih lastnosti, ki jih proizvajalci nato skušajo nadomestiti z dodatki.

Na kmetiji ali iz mlekomata

Najbolje bi torej bilo imeti lastno kravo ali mleko redno kupovati pri kmetu, najboljši približek temu pa so pred kratkim postavljeni mlekomati, iz katerih si je moč natočiti dnevno sveže surovo mleko iz okoliških kmetij. Merljakova pri tem opozarja: " Če nam v mlekomatih ponujajo mleko krav, ki se niso pasle in so jih krmili samo s silažo, smo vso prednost izgubili!" Pri kravah, ki se pasejo v naravi, so namreč v mleku prisotne tudi omega 3 maščobe, ki so za telo izredno pomembne. Pri odločanju za nakup surovega mleka je treba torej paziti tudi na to, da smo ozaveščeni o načinu, na katerega je mleko pridobljeno. " Surovo sveže mleko da, vendar morata biti zanj ustrezno ozaveščena in poštena prav oba – proizvajalec in kupec," poudarja Merljakova.

Hvaležno vam bo tudi okolje
Nakup surovega mleka pomeni tudi to, da za njegovo shranjevanje vedno uporabljamo eno in isto posodo, ki jo vmes operemo, in s tem naredimo nekaj za okolje. Če kupujemo le dva litra mleka na teden, s tem privarčujemo več kot 100 odpadnih embalaž letno. Če imate možnost, namesto v plastenko surovo mleko raje natočite v kanglico, kakršne so imeli nekoč, ali pa vsaj v temno steklenico. Poleg tega, da se boste izognili uporabi plastike, bo tako mleko ohranilo največ vitamina B2, ki je občutljiv na svetlobo in se zato v prozornih embalažah hitro uniči.

Ste vedeli?

Pasterizacija mleka se je v preteklosti razvila zato, da bi v slabših higienskih razmerah, ki so takrat vladale na kmetijah, zaščitili mleko pred tem, da bi se v njem razvijale človeku škodljive bakterije. Ker so se higienske razmere od takrat izboljšale, je zdaj varno piti tudi sveže mleko, če je ohlajeno pod 4 stopinje Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.