Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Svetlolasi so najbolj izpostavljeni

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Hiperpigmentaciji so najbolj izpostavljeni ljudje s svetlimi lasmi, svetlo poltjo in modrimi očmi.

Temnejše lise ali pege na koži so pogost vzrok za obisk dermatologa. Pojav se strokovno imenuje hiperpigmentacija, vzrokov za njen nastanek pa je lahko več. Med krivci ali vsaj sokrivci so poleg zdravil, krem, parfumov in najrazličnejših bolezni sicer najpogosteje sončni žarki, ki hiperpigmentacijo ne glede na njen vzrok tudi poslabšajo, zato je ravno poletje čas, ko je ta pojav pogostejši oziroma izrazitejši.

Nepravilno delovanje celic

"Močnejša pigmentacija lahko nastane zaradi čezmerno aktivnih melanocitov (celic, ki v koži proizvajajo barvilo melanin), slabšega delovanja celic, ki melanin razgrajujejo, ali pomnožitve melanocitov," pojasnjuje dermatovenerolog in dermatohistopatolog Borut Žgavec. Prav pomnožitev melanocitov je tudi povzročitelj nastanka nevarnega melanoma.

Za pege ni kriva starost

Najpogostejša vrsta hiperpigmentacije, zaradi katere ljudje poiščejo pomoč, so starostne pege, ki pa v resnici sploh niso posledica staranja. "Njihov nastanek povzroči izpostavljanje soncu, ki poškoduje celice povrhnjice," dodaja Žgavec. Možnosti za zdravljenje oziroma odpravljanje takšnih peg je več, odvisne pa so od tega, koliko časa je hiperpigmentacija že prisotna. "Sčasoma se pigment iz povrhnjice preseli v globlje plasti kože, od koder ga je težje odstraniti, koža pa se lahko tudi spremeni in odebeli," pravi Žgavec. V začetnih fazah pigment uspešno odstranjujejo laserji v kombinaciji s kremami, pozneje pa je treba poseči po zmrzovanju, dermatoloških kislinskih pilingih in ablativnih laserjih, ki odluščijo povrhnjico.

Vsak postopek zdravljenja je treba večkrat ponoviti. "Čudežne kremice, ki bi ob enkratnem nanosu za vedno odpravila hiperpigmentacijo, ni. Tudi po posegu je treba skrbeti, da se težave ne ponovijo, predvsem z izogibanjem sončnim žarkom," poudarja Žgavec.

Reakcije

"Dermatologi zelo pogosto vidimo neprijetne reakcije kože na naravne ali doma narejene kreme (iz ognjiča, arnike in podobno)," pravi Žgavec. Najpogostejše snovi, ki lahko ob stiku s kožo sprožijo reakcijo, zaradi katere se nato s pomočjo sončnih žarkov oziroma zaradi vnetnih procesov v koži pojavi hiperpigmentacija, so namreč prav naravne snovi (na primer paradižnikovi listi, peteršilj, razne trave in drugo) oziroma rastlinski izvlečki, ki jih najdemo v kozmetičnih izdelkih. "Naravna kozmetika zato ni nujno najboljša izbira," opozarja strokovnjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.