Magazin > Lepota & telo
7678 ogledov

Ta vrsta stresa je najbolj nevarna za zdravje

stres, skrbi, ženska, žalost Profimedia
Britanski znanstveniki so prišli do dna najbolj nevarni vrsti stresa.

V novi britanski študiji, v kateri so sodelovali znanstveniki z univerze University College London v sodelovanju s King’s College, je sodelovalo 5000 odraslih, starih 50 let in več, in študija je pokazala, da je finančni stres tisti, ki je najbolj škodljiv za zdravje in za splošno počutje posameznika, saj vpliva na biomarkerje zdravja ter na duševno zdravje, in to celo bolj kot žalovanje zaradi bolezni, hude izgube ali ločitve. 

Finančni stres vpliva na hormonski, imunski in živčni sistem, so dokazali. To so ugotovili s preiskavo štirih biomarkerjev v krvi - kortizola (hormona, ki nastane kot odziv na stres), C-reaktivnega proteina (CRP), fibrinogena in inzulinu podobnega rasnega faktorja 1 (IGF-1). Vse to so markerji, ki kažejo na razvoj stresa, vnetje in staranje.  

Študija je pokazala, da so imeli anketiranci, ki so bili pod stresom samo zaradi svojega finančnega stanja, 60 odstotkov večjo verjetnost, da bodo po štirih letih razvili visoko tveganje za razvoj zdravstvenih težav. Za vsako dodatno stresno situacijo je verjetnost poskočila za 19 odstotkov. To vse pa vpliva na razvoj kroničnega stresa, ki ima vpliv na telesno in duševno zdravje, piše b92.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.