Magazin > Lepota & telo
736 ogledov

Tableta, ki ohladi meno

Življenje brez nenadnih navalov vročine je prijetnejše. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ena izmed novih možnosti zdravljenja neprijetnih simptomov menopavze so antidepresivi.

Učinkovina escitalopram, ki je pri nas prisotna na primer v antidepresivu cipralex, je po izsledkih študije, ki jo je financirala britanska vlada, uspešna tudi pri odpravljanju vročinskih valov pri ženskah v menopavzi.

80 odstotkov žensk v menopavzi redno doživlja navale vročine.

Redkeje in blažje
Občutek toplote in neprijetno potenje naj bi se z uporabo escitaloprama pojavljala bistveno redkeje, napadi pa naj bi bili blažji. Zdravilo so preizkusili na 200 ženskah v menopavzi, ki so pred jemanjem novega zdravila vročinske valove doživljale v povprečju kar desetkrat na dan. Po osmih tednih jemanja zdravila se je število vročinskih valov zmanjšalo na le 5,25 na dan. Stranski učinki so bili zanemarljivi in uporabnice so si, saj so se počutile bistveno bolje, terapijo večinoma želele nadaljevati.

Kava jih poslabša. Da bi ublažili navale vročine, pazite na prehrano, saj začinjena hrana, kava in alkoholni napitki stanje bistveno poslabšajo. Uživajte blago hrano in pijte veliko tekočine, predvsem vode.

Učinkujejo takoj
Antidepresivi pri zdravljenju duševnih težav učinkujejo šele po daljšem jemanju, pri zdravljenju vročinskih valov v menopavzi pa se izboljšanje pokaže takoj. Negativna plat tega je, da se takoj, ko prenehate jemati zdravilo, stanje enako hitro poslabša. Učinkovitost različnih vrst antidepresivov oziroma snovi, ki jih ti vsebujejo, že podrobno proučujejo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.