Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Tabletke krive za ljubosumje

Krive za slabo voljo? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Tabletke z visoko vsebnostjo estrogena so lahko krive za ljubosumje in čudno obnašanje žensk, v skrajnih primerih pa tudi za razpad razmerja, je pokazala najnovejša raziskava.

Britanski in nizozemski raziskovalci so ugotovili, da lahko spolni hormoni v kontracepcijskih tabletkah (še posebej estrogen) močno vplivajo na vedenjske spremembe pri ženskah. Tako imenovane močnejše tabletke naj bi sprožile napade ljubosumja, nezaupanja in panike.

Ženske in farmacevtske organizacije se premalo zavedajo možnih psiholoških posledic, ki se lahko pojavijo pri uživanju kontracepcijskih tabletk.
dr. Craig Roberts, raziskovalec z Univerze v Stirlingu
Več estrogena, več ljubosumja
V raziskavi je sodelovalo 275 žensk, starih od 17 do 35 let, ki so vsaj tri mesece uživale hormonske kontracepcijske tabletke. Raziskovalci so preko vprašalnikov ugotavljali zaupanje, ki ga gojijo do moških, in ugotovili povezavo med koncentracijo estrogena in ljubosumjem – več estrogena, kot so vsebovale tabletke, bolj ljubosumne so bile ženske.

Vpliv na psiho
Ljubosumje pa je le eno od možnih psiholoških stranskih učinkov, opozarjajo raziskovalci. Pogoste posledice pri uživanju kontracepcijskih tabletk so tudi hitre spremembe razpoloženja, občutljivost, upadanje želje po spolnosti, spremembe zaznavanja čutil (predvsem vonja) ter sprememba okusa za moške – raziskave so pokazale, da so ženskam, ki uživajo kontracepcijske tabletke, všeč moški nežnih potez in deškega videza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.