Magazin > Lepota & telo
212 ogledov

Tabletke v prosto prodajo

Najstnice s stalnimi partnerji pri nas najpogosteje uporabljajo tabletke, Skandi Žurnal24 main
Kontracepcija. Ginekologi se zavzemajo, da bi bile tabletke vedno na voljo tudi mladim.
Japonke šele od leta 1999. Med okoli 80 milijoni žensk na svetu, ki uporabljajo kontracepcijske tablete, jih večina živi v Evropi in ZDA. Na Japonskem, kjer sta kondom in splav tradicionalno sprejeti metodi načrtovanja družine, so kontracepcijsko tabletko zaradi strahu pred spolnimi boleznimi odobrili šele leta 1999.

Ginekologi se zavzemajo, da bi bile kontracepcijske tabletke za mlade v prosti prodaji, nam je ob 50. obletnici kontracepcijske tabletke zaupala Andreja Štolfa Gruntar, ginekologinja iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Splavov je namreč še vedno preveč.

Ne varujejo pred boleznimi
“Vseeno pa se je treba zavedati, da tabletke ne varujejo pred spolno prenosljivimi boleznimi; za to je še vedno najboljša in edina preventiva kondom,” je posvarila Štolfa Gruntarjeva. “Zdrava mlada ženska lahko jemlje katerekoli kontracepcijske tabletke, ki so na voljo na našem tržišču,” je dejala. Dodala je, da vse tabletke vsebujejo nizke koncentracije hormonov. Po njenih besedah je veliko večja verjetnost, da se v najstniškem obdobju zapleti pojavijo pri neželeni nosečnosti kot pa pri jemanju tabletk. “Verjetnost tromboze je ena proti 50 tisoč,” je povedala.

Noseče kljub kontracepciji. Po raziskavi nemškega zveznega centra za zdravstveno vzgojo, ki je zajela 2.278 nosečih deklet, imata družbeno ozadje in raven šolske izobrazbe velik vpliv na to, ali bo dekle zanosilo že v najstniških letih. Več kot 60 odstotkov jih je sicer uporabilo kontracepcijsko tableto in/ali kondom, vendar nepravilno.

Tabletke, ki omilijo krvavitev
Menstrualne krvavitve omilijo progestagenske tabletke. Tabletke, ki ne vsebujejo estrogena, ginekologi predpisujejo tudi doječim materam, jemati pa jih lahko začnejo takoj po prvem obisku ginekologa po porodu. “Pri predpisovanju praviloma ni nobenih omejitev, precej pogosto jih predpišem otročnicam,” je pojasnila. Ob jemanju teh tabletk in hkratnem dojenju – v povprečju pol leta po porodu – skoraj ni krvavitve. “Seveda niso namenjene le doječim materam, predpisujemo jih tudi drugim ženskam – tudi mladostnicam,” je sklenila.

Matere najstnice
V primerjavi z industrializiranimi državami je Slovenija z osmimi nosečnostmi (na tisoč žensk med 15. in 19. letom) na koncu lestvice skupaj z Nemčijo (11), skandinavskimi državami (7–11) in državami Beneluksa (9). Velika Britanija (20) in Kanada (16) sta v sredini te lestvice, ZDA (53) pa čisto na vrhu. Na svetovni lestvici vodi Niger (233), ki mu sledita Nigerija (103) in Indija (73).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.