Magazin > Lepota & telo
73 ogledov

Taki v fitnes? To pa ne!

telovadba rekreacija fitnes Shutterstock
Koliko pozornosti temu, kaj oblečete, ko greste na telovadbo? Ne gre za to, da ste oblečeni po zadnji modi, ampak za to, da določena oblačila in dodatki preprosto niso primerni.

Mogoče se vam zdi, da temu, kaj oblečete, ko telovadite, ni treba posvečati prevelike pozornosti, a temu ni čisto tako. Naslednjega raje ne oblecite.

Oblačila iz 100-odstotnega bombaža

Tovrstna oblačila lahko izgledajo udobno in vašemu telesu popolnoma odgovarjaj, a bombaž vpija vlago in se počasi suši. Vaš znoj se bo dobesedno prilepil na vas. Zaradi vlažnih oblačil vas bo lahko hladilo, pri tistih z bolj občutljivo kožo pa lahko pride tudi do pojava razdražene kože.

Oblecite raje oblačila iz lahke materiala, ki vpijajo vlago in so oblikovana tako, da povlečejo kapljice stran od kože in s tem omogočajo optimalno izhlapevanje. Na voljo pa imate tudi številna oblačila iz sintetike, ki se hitro suši. 

Ponošena obutev

Vašim podplatom ne koristite, če nosite čisto izrabljene superge. Obrabljeni podplati in podpora za lok vam ne nudita dobre opore. Takšna obutev je lahko celo vzrok za poškodbe, ki pa si jih ne želite. 

Superge je priporočljivo menjati glede na pogostost vaše aktivnosti. "Če tečete dvakrat tedensko, lahko zamenjate superge enkrat letno. Če pa tečete šest do sedemkrat na teden, je priporočljivo, da jih zamenjate vsake tri mesece," svetuje osebna trenerka Melissa Paris

Modrček, ki ne nudi opore

Na telovadbo nikar v navadnem modrčku ali v takem, ki vam ne nudi dobre opore. Dober športni modrček ne le da nudi oporo vašemu oprsju, poskrbi tudi, da se vezi in tkiva v vašem prsnemu košu ne raztezajo prekomerno.

Pomembno je, da izberete modrček, ki ustreza vašemu načinu vadbe in velikosti košarice. Ženske z večjo košarico naj izberejo modrčke s širšimi naramnicami in elastiko, ki objema prsni koš.

Nakit

Viseči nakit ni primeren za v telovadnico. Vse, kar vam je lahko v napoto in vas tako ovira, je bolje odstraniti. Pred odhodom v telovadnico tako dobro poglejte, kaj imate na sebi in odstranite vse tisto, kar predstavlja potencialno nevarnost.

Preglasna glasba

Glasba je pogost spremljevalec ljudi, ki izvajajo takšno ali drugačno vadbo. Težava pa nastane, če glasbo poslušate preveč naglas, saj izgubite stik z okolico in ne zaznavate vsega, kar se dogaja okrog vas. Glasnost zato uravnajte na stopnjo, ki vam še omogoča stik z okolico. 

Vrečasta oblačila

Ohlapna oblačila vas lahko ovirajo pri izvajanju vaj. Pod njimi je težko videti, kako je vaše telo oblikovano, kakšna je vaša drža in ali gibe izvajate pravilno. Oblecite torej oblačila, ki se vam bodo prilegala, pri čemer ni treba, da so čisto oprijeta. 

Pretesna oblačila

Tako kot niso primerna preveč ohlapna oblačila tudi pretesna niso. Športna oblačila vas ne smejo ovirati pri gibanju. Najti morate ustrezno srednjo pot. 

Močni parfumi in losjoni

Ko greste v telovadnico, nanesite zgolj deodorant. Vonj močnih parfumov ali kolonjske se le še stopnjuje, ko se telo segreje in začne znojiti. Če vas to ne moti, obstaja velika verjetnost, da bo glava bolela tiste, ki so okoli vas. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.