Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Tako boste zagotovo zboleli

bolezen Profimedias
Nastopila je sezona prehladov, viroz in kašlja … Ali bomo zboleli, je odvisno predvsem od našega imunskega sistema.

Dobra novica! Zdravnik Hans-Michael Mühlenfeld pravi, da lahko imunski sistem z nekaj triki okrepimo. Za začetek svetuje, da se izogibamo tem napakam:

1. Ne zapuščamo stanovanja.
Tisti, ki se pozimi zapirajo med štiri stene, bodo hitreje zboleli kot tisti, ki se vsak dan podajo na sprehod. Proizvodnja protiteles je namreč odvisna tudi od količine svežega zraka (kisika) in svetlobe.

2. Pretiravamo z ogrevanjem. Če prostore preveč ogrevate, bo zrak v njih zelo suh, zaradi česar se bodo alergeni in patogeni hitreje širili po prostoru. Pretirano ogrevanje poleg tega izsušuje sluznico, kar pomeni, da bomo hitreje zboleli.

3. Ne poslušamo svojega telesa. "Telo nam z utrujenostjo skuša nekaj povedati,“ pravi Mühlenfeld.

4. Na zrak z mokrimi lasmi. Zaradi tega se sicer ne boste prehladili, boste pa oslabili svoj imunski sistem. "Ko se površina telesa ohladi, se žile skrčijo. Slabša cirkulacija pa slabo vpliva na imunski sistem,“ razlaga zdravnik. 

5. Ne spimo dovolj. Tudi pomanjkanje spanca slabo vpliva na imunski sitem. Neka ameriška raziskava je pokazala, da je skupina moških, ki je en teden lahko spala le štiri ure na dan, imela za polovico manj protitelesc proti gripi kot ostali.

6. Preveč stresa. Na imunski sistem slabo vpliva dolgotrajna izpostavljenost stresu. Telo pod stresom namreč proizvaja adrenalin in kortizol, ki slabita imunski sistem. 

7. Kajenje.

8. Namesto svežega sadja uživamo vitaminske tablete. Za zdrav imunski sistem je zelo pomembna tudi raznolika prehrana, ki mora, da bi telo dobilo vse vitamine in minerale, ki jih potrebuje, vsebovati sadje in zelenjavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.