Magazin > Lepota & telo
4603 ogledov

Tako se boste znebili želje po ogljikovih hidratih

Makaroni s sirom in rukolo Žurnal24 main
Makaroni, kos belega kruha, piškoti … Hrana, ki osrečuje, a na žalost tudi redi.

Razlog, da nam ogljikovi hidrati tako "dišijo“, ne leži v lakoti, ampak potrebi telesa po občutku sreče, za katerega se lahko zahvalimo hormonu serotoninu. Ta se začne pospešeno izločati tudi po zaužitju ogljikovih hidratov.

Občutek sreče na žalost ne traja dolgo, saj telo ogljikove hidrate hitro razgradi. Vse, kar ostane, je želja po novi porciji in, če pretiravamo z vnosom, maščobne blazinice. Dobra novica je, da se lahko iz tega začaranega kroga rešite.

Kaj storiti, ko vas bo naslednjič popadla želja po ogljikovih hidratih?

1. Posezite po beljakovinah
Beljakovine telesu pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi, poleg tega pa smo po zaužitju beljakovin dalj časa siti. Namig: kupite polnozrnate makarone in jed popestrite s črnim fižolom, rdečo lečo ali jajcem. S temi prilogami boste namreč omejili svojo željo po ogljikovih hidratih.

tzlepotazdravje 01.10.09, kruh, hrana, struca, foto: shutterstock Magazin Kaj se zgodi, če iz jedilnika izločimo kruh?

2. Zaužijte magnezij
Tudi magnezij vpliva na uravnavanje sladkorja in inzulina v krvi. Zaužijte veliko zelene zelenjave, ki je bogat vir tega minerala. Veliko magnezija najdemo tudi v baziliki, koriandru in algah.

3. Poskrbite za zadosten spanec
Telo med spanjem uravnava hormone in tudi krvni sladkor, zato je pomembno, da si privoščimo zadostno količino spanca. Kdor premalo spi, bo najpozneje v popoldanskih urah potreboval nekaj, kar bo dvignilo raven energije. To najlažje, a le za kratek čas, dosežemo z ogljikovimi hidrati.

4. Razmislite, zakaj imate željo po hrani
Želja po določeni hrani ima včasih čustven razlog. Mnogi se prenajedajo, ko so v stresu, jim je dolgčas ali imajo težave. Preden posežete po hrani, razmislite, ali ste resnično lačni. Občutek lakote mnogokrat nastane tudi, kadar smo dehidrirani. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.