Magazin > Lepota & telo
15 ogledov

Tako se med prazniki ne boste zredili

dieta, hujšanje Shutterstock
Ne slepite se, da se boste vedno uprli vsem skušnjavam - ne boste se. Toda vdajanje sladkim prigrizkom in kaloričnim alkoholnim priboljškom prihranite za tiste posebne trenutke, ko je res vredno grešiti.

Tehtnica ne laže. Prav številke, ki kažejo kilograme, najhitreje pokažejo tudi, kaj ste počeli med prazniki. Po navadi izdajo neprijetno resnico: jedli ste veliko in nezdravo, počeli pa nič kaj dosti. Veseli december se tako spet prevesi v obžalovalni januar in novoletne zaobljube o hujšanju. Toda to ni zgodba o neuspehu, na katero ste obsojeni vsako leto znova. Z nekaj pametnimi potezami bo lahko vesel tudi januar, tehtnica pa praznikov še opazila ne bo.

Od doma nikoli lačni

Prvo pravilo, ki se ga je, ko vas čaka zabava z večerjo ali prigrizki, pametno držati, je, da od doma ne odidete lačni. Pravzaprav bi bilo idealno, če se od doma odpravite takoj po srednje velikem (zdravem!) obroku, saj boste tako do zabave že malo manj siti, kar vam bo dopuščalo, da uživate v nekaj prigrizkih, hkrati pa ne boste tako lačni, da boste sami pojedli pol pladnja kruhkov z rakci in majonezo. Če vas skrbi, da s polnim trebuhom v novi oblekici ne boste ravno privlačni, obstaja rešitev: hlačke za oblikovanje postave. Tako boste samo vi vedeli, zakaj ste videti tako čudovito in obenem prav nič ne trpite, ko mastne prigrizke popolnoma ignorirate. Naj drugi občudujejo vašo železno voljo, vi pa se imejte fino.

Voda, najboljša prijateljica

Brez skrbi, ne bomo predlagali čudežnega prazničnega prehranjevanja, v katerem je namesto božično-novoletnih dobrot za zajtrk voda, za kosilo voda in za večerjo voda. Gre predvsem za to, da vas en kozarec vode, s katerim naredite premor med enim in drugim kozarcem alkoholne pijače, lahko odreši kar lepega števila kalorij, da o rehidraciji telesa in preprečevanju mačka naslednje jutro niti ne govorimo. Obenem se boste izognili neprijetnemu položaju, ko ne veste, kam bi z rokami, ker ste si želeli malo oddahniti od pitja in v roki nimate kozarca. Verjemite, voda je dobra za vas. Če je boste veliko popili tudi čez dan, boste manj lačni, prebava bo bolje delovala in počutili se boste veliko bolje kot sicer.

Ne pozabite na zdravo življenje

Čeprav je čas praznikov, imate med pregrešnimi prigrizki in kaloričnimi kozarčki pijače na voljo še veliko časa in predvsem veliko možnosti za to, da ne pozabite na zdrav življenjski slog. Vsaka malenkost se pozna! Če ste do zdaj redno vadili, se ne prepustite lenarjenju in razmišljanju, da boste začeli znova po počitnicah – začeti znova je veliko težje kot nadaljevati! Tudi pri prazničnih kosilih lahko poskrbite za čim bolj zdravo in uravnoteženo sestavo krožnika; potrudite se ter si nanj naložite bistveno več solate in zelenjave kot krompirja in pečenke, pa čeprav si boste privoščili prav vse, kar je na jedilniku. Priporočljivo je tudi, da najbolj zdrave jedi pojeste najprej, saj si tako ne boste polnili želodca z nezdravimi. Jejte počasi in poslušajte svoj želodec ter se ustavite, ko začutite, da postajate siti.

Prilagodite koktajle

Kadar je zabava pri vas doma ali imate to srečo, da ste v dobro založenem baru s prijaznimi natakarji, lahko nezdrave in visokokalorične alkoholne pijače vsaj malo oklestite sladkorja in odvečnih kalorij, ne da bi za to žrtvovali njihov okus. Tu je nekaj predlogov:

  • Sladkor v koktajlih zamenjajte z umetnimi sladili. Na voljo jih imate celo vrsto.
  • Sokove iz tetrapaka, ki imajo po navadi veliko dodanega sladkorja in le malo vitaminov, zamenjajte z naravnimi.
  • Kokakolo zamenjajte z dietno oziroma tisto brez energijske vrednosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.