Magazin > Lepota & telo
105 ogledov

Tako se ne boste zaščitili pred bakterijami

Straniščna školjka Žurnal24 main
S prekrivanjem WC školjke s toaletnim papirjem, preden sedete nanjo, lahko kar prenehate.

WC školjka je za mnoge sinonim za gojišče bakterij, čeprav so številne raziskave pokazale, da temu ni čisto tako. Več bakterij boste našli na kuhinjskih površinah. Profesor mikrobiologije in patologije Philip Tierno je ovrgel nekatere mite o tem, kako se izogniti bakterijam. 

Prekrivanje pokrova WC školjke, na katerem so sedeli mnogi pred vami, vas ne bo ubranilo pred bakterijami. Sedenje na WC školjki ne povišuje tveganja za okužbo, saj bakterije na hladnih površinah težje preživijo, pojasnjuje Tierno. Bolj pomembno je, da si dobro umijete roke, jih razkužite, pred tem pa se z rokami ne dotikate oči, nosa in ust. 

Ko nekdo v vaši bližini kihne, ni treba zadrževati diha, saj vam to ne bo pomagalo. Ob kihanju lahko kapljice z bakterijami poletijo tudi meter in pol stran, bakterije pa v prostoru preživijo še kar nekaj časa. 

Ste že kdaj pili za nekom iz iste steklenice in pri tem obrisali grlo steklenice? Brisanje lahko naslednjič izpustite, ker niste s tem naredili nič. Če ne želite tujih bacilov, enostavno ne pijte iz istega kozarca ali steklenice. 

Če vas je tako strah bacilov, da si nadenete rokavice, preden vtipkate pin kodo v bankomat, vedite, da se bakterije "obesijo" tudi na rokavice. Ker morat prej ali slej rokavice sneti, se bodo tudi bakterije prej ali slej dotaknile vaše kože. V tem primeru je mogoče bolj smiselno, da imate pri sebi razkužilne robčke in se jih poslužujete, kadar vas skrbi, da se bodo bacili prilepili na vas.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.