Magazin > Lepota & telo
9 ogledov

Takoj vstanite!

Vsake pol ure delo prekinite vsaj za minuto. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V službi vsak dan osem ur skoraj ves čas sedite? Takoj zdaj vstanite in naprej berite stoje. Že čisto kratki "odmori od sedenja" so namreč koristni za srce in telesno težo.
Ne zasedite se!

Ko telefonirate, vstanite in se sprehodite.
Sodelavcev v pisarni ne kličite po telefonu in ne pišite jim vedno elektronske pošte, raje se do njih sprehodite.
Pozabite na dvigalo in hodite po stopnicah.

Avstralska raziskava, objavljena v reviji European Heart Journal, je potrdila, da so tudi enominutni odmori od dela – ko vstanete in greste stran od delovne mize –, blagodejni za srce in kilograme. Šteje prav vse: da se sprehodite, greste po stopnicah ali pa samo vstanete. Res pa je tudi nasprotno, opozarjajo strokovnjaki. Dolgotrajno sedenje lahko postane zdravju škodljivo in je lahko krivo za večji obseg pasu in nižje vrednosti dobrega, HDL holesterola. Genevieve Healy, raziskovalka z avstralske Univerze Queensland, je povedala: "Naša raziskava je pokazala, da že majhne spremembe zmanjšajo zdravstveno tveganje. Dobro je že, če za minuto vstanete. Vstanite, gibajte se več in pogosteje, bi bil lahko slogan, ki bi sporočal ta dognanja."

Minuta na minuto ...
Healyjeva je s sodelavci preučila podatke o skoraj pet tisoč ljudeh, starih 20 let in več, ki so bili med drugim nekaj časa "opremljeni" z napravico, ki je
beležila, koliko so prehodili oziroma pretekli. Redno so jim merili tudi obseg pasu, krvni pritisk, holesterol in krvne maščobe, strokovnjaki pa so upoštevali tudi njihov način življenja in dela. Izkazalo se je, da so kratki odmori od dela izjemno pomembni za zdravje, predvsem za srce, ožilje in telesno težo. Že kratek sprehod po pisarni je namreč drobec nujno potrebne telesne dejavnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.