Magazin > Lepota & telo
79 ogledov

Takšen je najpopolnejši smeh

smeh Shutterstock
Ne glede na to, kakšen je, je nasmeh nalezljiv, spravi nas v dobro voljo in nam polepša dan. Bi sploh lahko določili tistega najpopolnejšega? Ameriški psiholog pravi, da lahko.

Michael Owren, psiholog z univerze v Georgiji, je analiziral nasmehe prostovoljcev in nato s pomočjo anketnega vprašalnika ugotavljal, kakšen nasmeh se zdi ljudem najpopolnejši, kakšen jih najhitreje spravi v dobro voljo in kako smejanje ali opazovanje smeha vplivata na razpoloženje.

"Rezultati so jasni. Tisti, ki se smejijo z odprtimi usti, so drugim veliko bolj privlačni od tistih, ki nasmeh skrivajo za zaprtimi usti. Najpopolnejši nasmeh z odprtimi usti je dolg, glasen in nalezljiv," razlaga psiholog.

Razlogov, da se ne bi smejali, ni, saj se vsakokrat, ko se vaše ustnice ukrivijo navzgor, v možganih sproži prava eksplozija veselja. Smeh sprošča, zmanjšuje agresivnost ter blaži stres in depresijo. Poleg tega je že več raziskav pokazalo, da lahko redno smejanje zmanjša možnosti za pojav Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni ter skleroze. Smeh naj bi vplival tudi na pravilnejši srčni ritem in zniževal krvni pritisk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.