Magazin > Lepota & telo
92 ogledov

Tega lasem nikar ne počnite!

likalnik za lase Shutterstock
So vaši lasje uničeni? Morda so krive prav vaše vsakdanje navade.

Uporaba starih krtač

Svoje pripomočke za lase bi morali redno čistiti, saj se na njih nabirajo bakterije. "Po vsakem česanju z vaše krtače ali glavnika odstranite svoje odpadle lase," svetuje dermatologinja Elizabeth Cunnane Phillips. Enkrat na mesec svojo krtačo razkužite s sodo in vodo tako, da jo za nekaj minut namočite v mešanico, potem pa jo temeljito sperite. Soda z glavnika odstrani sledove olja in drugih proizvodov, ki jih uporabljate pri urejanju pričeske. 

Izognite se trdim elastikam

Pomembno je, da uporabljate elastiko, ki vaših las ne lomi, medtem ko jih čvrsto zajame v čop. Bodite pazljivi pri sami izbiri elastike, ki naj bo iz mehkih materialov, poleg tega las ne zavežite prečvrsto, saj jih s tem lahko poškodujete. 

S kemičnimi postopki obdelave las ne pretiravajte

Redno barvanje las, pogoste keratinske terapije in botoks lahko oslabijo vaše lase, zato teh metod ne uporabljajte prepogosto. Raje zmanjšajte njihovo pogostnost in v prihodnosti stremite k naravnejšim proizvodom. Pri umivanju las bodite pozorni tudi na količino šampona in balzama. Prevelika količina takšnih izdelkov lase le obremenjuje, zaradi česar se lahko izgubijo lesk.

Lase si sušite na zmerni temperaturi

Vročina na lase vpliva tako, da jim odvzema vlago, s čimer ti postanejo bolj suhi in se posledično tudi hitreje lomijo. Naredite preizkus in zrak iz sušilnika uperite k dlanem. Če vam bo ta prevroč, prilagodite njegovo temparaturo.  

Na striženje ne čakajte predolgo

Če se konice vaših las lomijo, ne odlašajte z obiskom pri frizerju. Sčasoma se bodo te le še bolj lomile, lasje pa bodo zato tanjši. Pojdite k frizerju enkrat ma mesec, če si puščate dolge, pa ga obiščite na vsaka dva meseca. S skrajšanjem uničenih konic boste namreč prispevali k njihovi obnovi. 

Lase razčesavajte po vsej dolžini od korena do konic

Razčesavanje las od korena do konic razporeja maščobo z vrha glave proti konicam, s čimer zmanjšujete možnosti lomljenja. To storite tako, da lase razporedite na trakove, nato pa s krtačo z naravnimi ščetinami nekajkrat nežno potegnite po vsakem pramenu. 

Bodite nežni z mokrimi lasmi

Ko so lasje mokri, so najobčutljivejši in se tudi najhitreje lomijo, zato bodite takrat še posebno nežni. Razčesavanja se lotite z glavnikom. Mokre lase nato nekaj časa pustite, da se dododbra odcedijo, šele nato posezite po sušilniku.

Šampon menjajte le, če menjate tudi barvo pričeske

"Ni res, da se po dolgotrajni uporabi istega šampona izgubi učinek," trdi Phillipsova. Ob tem svetuje, da izbrani šampon zamenjate le, če ste spremenili tudi barvo svojih las.     

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.