Magazin > Lepota & telo
89 ogledov

Tega med prehladom ne jejte

hamburger Shutterstock
Če ste prehlajeni, ne jejte jogurta, izogibajte se sladkorju in pozabite na hitro prehrano!

Tako boste prehlad ali gripo hitreje pozdravili, namesto živil, ki jih omenjamo spodaj, pa v času obolenja raje uživajte živila za večjo odpornost, pomagali bodo tudi čaji, ki odženejo prehlad.

Alkohol

Alkohol slabi imunski sistem, zato se mu je med obolenji pametno izogniti. Poleg tega alkohol dehidrira telo, kar dodatno okrepi znake prehlada in gripe. Če se prehlajeni odpravljate na rojstnodnevno zabavo, poroko ali obletnico, si kozarček ali dva šampanjca lahko privoščite, pazite le, da boste čez dan spili dovolj vode ali čaja in tako preprečili dehidracijo.

Mlečni izdelki

Res je, da je jogurt na spisku živil, ki varujejo imunski sistem, a če ste že zboleli, se mu vseeno raje izognite. Jogurt enako kot preostali mlečni izdelki poveča kislost v telesu, kar pri oslabljenem imunskem sistemu dodatno spodbuja razvoj vnetij.

Sladkor

Imunski sistem slabi tudi sladkor, ki na telo vpliva še 72 ur po zaužitju. Izogibajte se skritim sladkorjem in sadne pijače ter pijače z mehurčki (tudi te seveda med prehladom niso zaželene) zamenjajte za nesladkan čaj, sveže stisnjen pomarančni sok brez dodanega sladkorja, limonado ali vodo.

Maščobe

Vnetja spodbujajo težki, mastni obroki, zato se izogibajte mastnim živilom in ocvrti hrani. Skriti vir nasičenih maščob so tudi sladice, piškoti in mleko. Med prehladom torej raje uživajte živila rastlinskega izvora.

Hitra hrana

Seveda je najbolje, da hitre hrane in industrijsko vnaprej pripravljenih obrokov sploh ne uživate, če to ne gre, se jim popolnoma odpovejte vsaj med obolenjem. Po takšnem obroku se bo vaše počutje poslabšalo, osiromašena hranila in dodane kemikalije, ki jih takšna živila praviloma vsebujejo, pa upočasnijo telesne funkcije, kar vpliva tudi na počasnejše izboljšanje imunskega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.