Magazin > Lepota & telo
166 ogledov

Tega pred spanjem ne počnite

spanje Shutterstock
Na dober in kvaliteten spanec se morate tudi dobro pripraviti. Gotovo ste že slišali, da športna aktivnost in gledanje televizije pred spanjem nista najboljši izbiri. Osvežite si spomin še s šestimi dejavnostmi, ki jih pred spanjem ni dobro početi.

Telovadba

Čeprav večina ljudi telovadi zvečer, pa strokovnjaki pravijo, da za kvaliteten spanec ni dobro telovaditi vsaj tri ure pred spanjem. Če se le da, telovadite prej. K počitku morate namreč leči spočiti.

Televizija in računalnik

Svetloba, ki jo oddajata televizijski in računalniški ekran, preprečuje sproščanje melatonina, hormona, ki je zadolžen za spanje. Strokovnjaki svetujejo, da televizijo ali računalnik ugasnete eno uro pred spanjem.

Tuširanje z vročo vodo

Kopanje in tuširanje pred spanjem, tudi z vročo vodo, je lahko prijetno, nekatere tudi uspava, a se iz kopalnice nikar takoj ne odpravite v posteljo. Pred tem je telo vsekakor potrebno ohladiti.

Pitje

Alkohol in pijače, ki vsebujejo kofein, niso dobra izbira za večerni napitek. Prav tako bo spanje manj prijetno, če boste v posteljo legli s polnim želodcem tekočine. Če ne drugega, se boste ponoči prebujali zaradi male potrebe.

Službene obveznosti

Če se le da, naj službene obveznosti počakajo do jutra. Razmišljanje o težavah ali o tem, kaj morate postoriti, je zelo stresno, stres pa je eden od glavnih krivcev za neprespane noči.

Prepir

Spat se nikoli ne odpravite skregani. Da čustva in slaba volja kradejo spanec, ste gotovo že izkusili, kakor tudi dejstvo, da se ponoči vse težave zdijo večje in hujše, kot so v resnici. Ko boste naslednjič v posteljo legli skregani, se pred spanjem le pobotajte.

Branje

Res je, da je branje pred spanjem eno lepših opravil, a ko berete nekaj res zanimivega, se le težko ustavite. Da bo spanec daljši, si določite uro, ko zaključite z branjem. In pozabite na to, da boste do konca prebrali le še eno ali dve strani.

Ljubljenček v postelji

Ali posteljo delite z ljubljenčkom? Potem veste, koliko prostora si štirinožni prijatelji priborijo čez noč in kako reagirajo, če jih med snom slučajno zmotite. Vaš spanec bo vsekakor kvalitetnejši, če boste ljubljenčka navadili spati v košari.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.