Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Telepatija je le še korak proč

Do občutkov drugega brez pogovora in dotika? Žurnal24 main
Drobcene "radijske antene" pod kožo bi za človekove občutke in psihološka stanja lahko služile kot senzorji na daljavo, poroča Science Daily.
Telepatija?
Raziskovalci na hebrejski univerzi v Jeruzalemu so odkrili način, s katerim lahko na daleč čutimo psihološka in čustvena stanja človeških bitij. Znanstveniki menijo, da bi lahko odkritje teoretično pomagalo nadzorovati bolnike na daljavo, ocenjevati njihovo fizično pripravljenost, diagnosticirati bolezni in oceniti njihovo raven razburjenja. Vse našteto pa bi lahko imelo pomembne posledice na tehnologijo biomedicinskega inženiringa ter tehnologijo, povezano z antiterorizmom in varnostjo.

Raziskovalci
Ključ do odkritja leži v nenavadni obliki kanalov, po katerih potuje človeški pot. Profesorja Yuri Feldman in Aharon Agranat sta skupaj z dr. Alexandrom Puzenkom, dr. Andreasom Caduffom in doktorskim študentom Paulom Benom Ishaiem odkrila, da je človeška koža sestavljena iz zbira majcenih anten, ki delujejo na podteraherčni ravni.

Drobcene antene
Odkritje temelji na raziskovanju notranje plasti kože, ki so jo raziskovali z optično koherentno tomografijo. Slike, ki jih je ta tehnika razkrila, so pokazale, da so kanali, ki iz žlez znojnic vodijo na površje kože, oblikovani kot drobne spirale. Podobne spiralne strukture, v sicer veliko večjih dimenzijah, so kot antene široma uporabljali v brezžičnih komunikacijskih sistemih. Zato so raziskovalci dobili idejo, da bi se tudi kanali potenja lahko vedli kot spiralne antene.

 

Preberite še:

 

 

Elektromagnetno sevanje
V vrsti poskusov je ekipa merila elektromagnetno sevanje, ki se je odbijalo od kože dlani na frekvenci med 75GHz in 110 GHz. Ugotovili so, da je raven odsevane intenzitete močno odvisna od ravni dejavnosti sistema znojenja. Še posebej se je ta razlika odražala, če so odsevani signal merili pri človeku, ki je bil sproščen, in pri človeku, ki je bil pred tem fizično zelo dejaven. V drugem sklopu meritev so ugotovili, da je med vračanjem v mirujoče stanje odsevani signal močno povezan s spremembami krvnega pritiska in srčnega utripa, ki so ju merili istočasno.

Razburjena javnost
Prvi rezultati so bili prejšnji teden objavljeni v prestižni znanstveni reviji The Physical Review Letters. Objava je med znanstveniki, zdravniki in znanstvenimi novinarji vzbudila veliko zanimanja. Raziskovalci pa so poudarili, da je raziskava še vedno v začetnem stanju, ker "plujejo v viharnih vodah". Tako bo potrebnega kar nekaj časa, da bo jasen cel doprinos in tehnološki potencial raziskave. Izum je patentiralo podjetje Yissum s hebrejske univerze v Jeruzalemu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.