Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Telesno kaznovanje še ni prepovedano

otrok Profimedias
Slovenija še vedno ni z zakonom prepovedala telesnega kaznovanja otrok, kar je storilo že veliko držav.

"V Sloveniji zaradi poškodb vsako leto umre 118 otrok in mladostnikov, od tega 34 zaradi poškodb. V 32 odstotkih primerov je smrt posledica namernih poškodb," ob predstavitvi evropske pobude Tactics navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Visok je predvsem odstotek samomorov. Mednarodno poročilo o nacionalnih ukrepih za preprečevanje namernih poškodb otrok sicer kaže, da je Slovenija v zadnjih letih na področju varovanja otrok pred nasiljem, obravnav žrtev nasilja in zagotavljanja otrokovih pravic naredila velik napredek, vendar bi lahko po mnenju NIJZ naredila še veliko več.

Pridružite se tudi vi

Evropska pobuda pa se ne dotika le države in njenih ustanov, saj ima veliko vlogo pri preprečevanju poškodb otrok in mladostnikov tudi njihova družina in okolica, v katero spada skoraj vsak član družbe. Tako lahko s pravilnim ravnanjem vsak dan svoj delež prispevate tudi sami in udeležbi v medvrstniškem nasilju in telesnem kaznovanju – če naštejemo le dva od pogostejših vzrokov poškodb – rečete ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.