Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Telovadba učinkovitejša od zdravil

telovadba Shutterstock
Če ste preboleli srčno kap, bodite telesno dejavni. Najnovejša raziskava je pokazala, da je telovadba učinkovitejša od zdravil.

Da sta lahko telesna dejavnost in gibanje pri rehabilitaciji srčnih bolnikov učinkovitejša od zdravil, je pokazala najnovejša raziskava, v kateri so sodelovali strokovnjaki z londonske Harvard Medical School in medicinske fakultete Stanford. Raziskovalci so pod drobnogled vzeli kar 340 tisoč srčnih bolnikov, med katerimi so se nekateri zdravili z zdravili, drugi pa s telovadbo.

Raziskava je pokazala, da velike razlike med rehabilitacijo s pomočjo zdravil ali telesno dejavnostjo ni, strokovnjake pa pri tem žalosti dejstvo, da število uporabnikov zdravil hitro raste, tistih srčnih bolnikov, ki se redno ukvarjajo s telesno dejavnostjo, pa je vse manj. Po podatkih iz leta 2010 naj bi bilo v Angliji telesno dejavnih le 14 odstotkov srčnih bolnikov.

Daily Mail povzema besede vodje raziskave Huseina Nacija, ki pravi, da bi telovadba morala biti alternativna dopolnitev vsakega zdravljenja. Še posebno pri rehabilitaciji po srčni kapi naj bi bila telovadba zelo učinkovita in celo najboljša možnost, pravijo raziskovalci in dodajajo, da se morajo vsi srčni bolniki kljub temu pred začetkom telesne dejavnosti o njej posvetovati z zdravnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.