Magazin > Lepota & telo
86 ogledov

Temna čokolada zdrava za srce

temna čokolada Profimedias
Črevesna bakterija spremeni učinke temne čokolade v zdravilne.

Bakterija v želodcu spremeni čokolado v koristne protivnetne sestavine, ki so dobre za srce, so ugotovili strokovnjaki na Univerzi v Louisiani. Črevesni mikrobi, kot so bifidobakterije, predelajo čokolado in pri tem sprostijo koristne polifenolne sestavine, poroča BBC. Strokovnjaki so prepričani, da bi sadje, zaužito s čokolado, vrenje samo še pospešilo.

Ekipa preiskovalcev je testirala kakav, vendar pravijo, da temna čokolada vsebuje enake polifenolne ali antioksidantne sestavine.

Čokoladna tabletka

Medtem pa na ameriškem nacionalnem inštitutu za srce, pljuča in kri načrtujejo izdelavo čokoladne tabletke za bolezni srca. Povezali so se s proizvajalcem čokolade Mars, ki jim je uspelo iz kakava pridobiti izvleček posebnega tipa blagodejnih sestavin, flavanolov, in jih vstaviti v kapsule. Ideja raziskave je bila ugotoviti zdravilne učinke čokolade, če se ji odvzamejo sladkor in maščobe.

V preiskavo bodo poskušali pritegniti 18.000 ljudi, ki bodo vsak dan štiri leta jemali tablete oziroma dve kapsuli s kakavovimi flavanoli.

A Christopher Allen pri tem opozarja, da čeprav so flavanoli prisotni v temni čokoladi, to še ne pomeni, da jo lahko uživamo brez nadzora in mislimo, da s tem pomagamo srcu. "Flavanoli so pogosto v procesu uničeni, in ko čokolada prispe na polico v trgovino, bo vsebovala dodane sestavine, kot so sladkor in maščobe," je poajsnil.

Prehrana, ki je bogata s sadjem in zelenjavo, je v kombinaciji z zdravim načinom življenja po mnenju strokovnjakov še vedno najboljši način za zdravo srce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.