Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Temna plat lepotnih izdelkov

Barvo za lase pred uporabo nujno testirajte. Žurnal24 main
Močne reakcije na kozmetične izdelke, kot so barve za lase, dezodoranti in negovalne kreme, so vse pogostejše. Tako opozarja Združenje evropskih dermatologov.

Zadnji v nizu primerov, ki potrjuje trditev iz uvoda, je primer Britanke Susan Taylor (55), ki je zaradi opeklin, ki jih je povzročila krema za lase, končala celo v bolnišnici. Britanka ni upoštevala navodil na embalaži omenjenega izdelka, kjer je bilo napisano, da je 48 ur pred uporabo kreme za lase treba narediti test na koži.

Tako močne alergijske reakcije na barvo za lase (in tudi na druge kozmetične izdelke) so zelo redke, prizadenejo namreč okoli pet odstotkov ljudi. Statistiko je potrdila raziskava na Univerzi v Köbenhavnu, v katero je bilo vključenih štiri tisoč ljudi. Astmatiki, ljudje, ki trpijo za kožnimi obolenji, in svetlopolti ljudje pa so takim reakcijam še bolj izpostavljeni.

Dermatologi zaradi omenjenih reakcij vsem uporabnikom tveganih lepotnih izdelkov priporočajo predhodni test občutljivosti: nanos izdelka 48 ur pred želeno uporabo na notranjo stran lakti. Če po pretečenem času ni odziva, izdelek lahko uporabite na svoji koži. Strokovnjaki še opozarjajo, da večja kot je vsebnost različnih sestavin v izdelku, večja je nevarnost alergijskih reakcij.

Še nekaj namigov
Z umivanjem rok pred ličenjem, rednim čiščenjem pribora za ličenje in hranjenjem ličil na temnih mestih lahko zmanjšate možnost draženja kože. Pri izdelkih, ki so hipoalergeni, dermatološko testirani in ne vsebujejo umetnih dišav in konzervansov, je prav tako manjša verjetnost za neželene kožne reakcije. Ko in če se na koži pojavi izrazita alergijska reakcija, pa je seveda treba poiskati zdravniško pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.