Magazin > Lepota & telo
1 ogledov

Tesnobne ženske živijo dlje

Tesnoba je zelo neprijetna stvar, a ima očitno lahko tudi pozitivne učinke. Žurnal24 main
Starejše ženske, ki trpijo zaradi anksioznosti, po raziskavi živijo dlje. Žal pa to ne drži tudi za moški spol.
Dobro za ženske, slabše za moške
Skupina zdravnikov iz clevelandske bolnišnice je 15 let spremljala počutje in zdravstveno stanje 1000 upokojencev v treh različnih domovih za ostarele na Floridi. Ugotovili so, da so ženske, ki so na začetku študije kazale visoko stopnjo tesnobe, živele dlje od drugih. V nasprotju s tem so moški, ki so na začetku študije kazali visoko stopnjo tesnobnosti, umrli hitreje.

Dodatne raziskave
"Naša raziskava je pokazala, da tesnobnost ženske lahko varuje, saj zaradi nje pogosteje poiščejo zdravniško pomoč," je povedal dr. Zhang, vodja oddelka za psihiatrijo in psihologijo na clevelandski kliniki. "V nasprotju s tem je za moške lahko dolgoročna tesnobnost precej usodnejša. Za podrobnejšo razlago tega fenomena in različnih mehanizmov, ki so na delu pri ženskah in moških, so potrebne še dodatne raziskave."

Skrb za zdravje
Raziskavi daje težo obsežno gradivo, ki so ga zdravniki zbirali kar 15 let. Dr. Pozuelo, raziskovalec na oddelku za psihiatrijo in psihologijo v clevelandski bolnišnici, pa meni, da "povišana stopnja tesnobnosti ženske privede do tega, da so dejavnejše v skrbi za svoje zdravje. Ne vemo, ali lahko govorimo o neposredni povezavi med tesnobnostjo in umrljivostjo. Pridobljeni podatki pa so nedvomno pokazali, da obstaja razlika glede na spol."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.