Magazin > Lepota & telo
90 ogledov

Test, ki lahko napove depresijo

najstnik, fant Shutterstock
Povečana raven stresnega hormona kortizola pri odraščajočih dečkih v večini primerov napoveduje pojav depresije v najstniških letih.

Kombinirani test, v katerem so znanstveniki Univerze v Cambridgeu pri odraščajočih dečkih merili ravni stresnega hormona kortizola, obenem pa so dečki rešili test o počutju, se je izkazal za zelo zanesljivo metodo napovedovanja in s tem preprečevanja pojava depresije v najstniških letih. Glede na to, da se po britanskih podatkih velika večina duševnih bolezni razvije do 24. leta, je to pomembno odkritje.

Raziskavo oziroma testiranje so znanstveniki na enak način ponovili tudi na odraščajočih dekletih, presenetljivo pa so rezultati pokazali, da je depresijo pri dekletih veliko težje napovedati, saj omenjeni pokazatelji niso zanesljivi.

Komentarjev 2
  • Laboratorij Medicare Plus 11:30 05.april 2016.

    Nivo hormona kortizola se enostavno meri tudi iz sline. Merjenje opravimo večkrat v dnevu, saj tako dobimo dnevno krivuljo gibanja hormona kortizola. Ta pokaže ali naša krivulja odstopa od normalne in s tem lahko določamo depresijo, izgorelost ali podamo oceno ...prikaži več delovanja nadledvične žleze.Test kortizola lahko preverite tukaj http://diagnosticni-laboratorij.si/laboratorijske-preiskave/hormonski-testi-iz-sline/kortizol-test-iz-sline/

  • pisava 13:44 12.avgust 2014.

    S pomočjo grafološke analize se ugotovi anksioznost in tudi depresija.