Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Test, ki napove carski rez

nosečnica, nosečnost Žurnal24 main
Razmišljanja nosečnic in njihovi strahovi o tem, ali bodo potrebovale carski rez, so se z novim testom razblinili.

Švedski raziskovalci so razvili novo vrsto testiranja, ki pred začetkom poroda z nebolečim postopkom določi, ali bo porod potekal gladko ali pa je verjetnost, da bo potreben carski rez, velika. V primeru zapletov se tako zdravniki na podlagi tega testa lahko za rez odločijo bolj zgodaj in ne vztrajajo pri naravnem porodu predolgo, kar je veliko varneje in občutno manj stresno tako za mater kot tudi za otroka.

Merjenje vsebnosti mlečne kisline
Test zdravnik specialist izvede tako, da odvzame vzorec amniotične tekočine iz maternice in izmeri vsebnost mlečne kisline v njej. Visoke vrednosti pomenijo, da bo najbrž šlo za težji porod in je carski rez priporočljiv oziroma zelo verjeten. Študije so pokazale, da mišice mlečno kislino izločajo ob naporih, obenem pa kislina, če se je nabere preveč, njihovo delo tudi omejuje. Pri porodu to pomeni, da lahko prevelika vsebnost mlečne kisline v mišicah maternice onemogoči popadke. Nizka vrednost kisline pa zato seveda pomeni, da mišice še niso preutrujene in imajo še dovolj zaloge za uspešen naraven porod.

Oksitocin ni vedno uspešen
Pri zapletih ob naravnem porodu zaradi prepočasnih ali preblagih popadkov porodničarji velikokrat porod poskušajo pospešiti s hormonom oksitocinom, vendar ta ni vedno uspešen, saj se nanj nekatere porodnice ne odzivajo. Dolgotrajno preizkušanje raznih tehnik za sprožitev poroda je velik napor za vse sodelujoče, najbolj pa trpijo prav porodnice. Če k večurnim bolečinam dodate še strah in skrbi, ali se bo vse izteklo srečno, je novi test zelo dragoceno odkritje.

Švedski test že v uporabi
Preizkušanje učinkovitosti testa poteka že v veliko evropskih bolnišnicah, podrobneje pa so ga vzeli pod drobnogled tudi raziskovalci z univerze v Liverpoolu v Veliki Britaniji. Porodničarji upajo, da bodo lahko v prihodnosti nosečnicam s pomočjo tega testa olajšali porod in se pravilneje odločali za ustrezno tehniko, saj se zdaj velikokrat zgodi, da se za carski rez odločijo po nepotrebnem ali pa prepozno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.