Magazin > Lepota & telo
476 ogledov

Test SGM: za zdrave nosečnice samoplačniški

nosečnica Shutterstock
"V Sloveniji je tako kot v Evropski uniji okoli tretjina nosečnic pozitivnih na steptokokok B (SGB), kar pa seveda ne pomeni, da bodo imele vse s pozitivnim brisom klinične težave oziroma bodo pri njih v nosečnosti nastali zapleti," pojasnjuje Barbara Šajina Stritar, vodja oddelka za ogroženo nosečnost na ginekološki kliniki v Ljubljani.

Bris, s katerim ugotovijo okužbo s SGB, odvzamejo le nosečnicam z večjim tveganjem (uroinfekti, spontani splavi, prezgodnji porodi, vaginitisi, posebne spolne prakse), za zdrave nosečnice pa je samoplačniški.

Nevarno za nedonošenčke

"Rutinski odvzem v skupini zdravih nosečnic ni indiciran. Glede na do zdaj znane podatke je 'cost benefit' majhen," pravi Šajina Stritarjeva. SGB se lahko med porodom prenese na otroka in povzroči neonatalno sepso. "Med porodom z antibiotikom preventivno zaščitimo vse SGB pozitivne nosečnice. Študije so pokazale, da je takšna zaščita smiselna, saj zmanjša možnost prenosa okužbe na plod. Okužba pri donošenih otrocih je zelo redka, pogostejša je pri prezgodaj rojenih, zato tudi vse porodnice ne glede na bris ob prezgodnjem porodu zaščitimo z antibiotikom," razlaga Šajina Stritarjeva.

"Uporaba antibiotilne profilakse med porodom prepreči več kot 90 odstotkov prenosov okužbe z matere na plod. Natančnih podatkov o številu okuženih novorojenčkov v Sloveniji nimamo, vendar glede na izkušnje iz tujine menim, da bi bilo testiranje vseh nosečnic vsekakor primerno. Konec koncev ima vsak novorojenček pravico do varnega poroda," pa pravi specialist klinične mikrobioplogije Samo Jeverica z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

Cena za zdrave od 30 do 60 evrov

V skupini zdravih nosečnic je bris na SGB, ki se opravi ambulantno, samoplačniški in stane od 30 do 60 evrov. Najprimernejši čas za testiranje je med 35. in 37. tednom nosečnosti. Na tržišču so tudi hitri testi, ki pa zaradi izjemno slabe občutljivosti niso primerni in jih zato odsvetujemo, pravi Samo Jeverica, specialist klinične mikrobiologije.

Novosti

Med pregledi v nosečnosti perinatologi priporočajo tudi rutinski testiranji na HIV in toksoplazmozo, vendar stroka dokončne odločitve še ni sprejela. Prav tako obstajajo priporočila o spremembah pri prenatalnih presejalnih testih in odkrivanju kromosomopatij. Perinatologi se zavzemajo tudi za predporodni pregled in določena testiranja, ki bi že pred načrtovano nosečnostjo določila skupino žensk s potencialno tvegano nosečnostjo, kar bi zmanjšalo tveganja za slab izid nosečnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.