Magazin > Lepota & telo
2126 ogledov

Testirali dezodorante brez aluminija

dezodorant Profimedias
Nemška organizacija Ökotest je pod drobnogled vzela dezodorante brez aluminija.

Ker se že dalj časa poudarja, da je aluminij v dezodorantih zdravju škodljiv, so antiperspiranti brez te lahke kovine vse bolj popularni. Nemška organizacija Ökotest je zato preverila, kako kakovostni so.

Pod drobnogled so vzeli 21 izdelkov za ženske in moške, od teh je bilo devet naravnih dezodorantov. V laboratoriju so preverili, katere snovi je proizvajalec uporabil namesto aluminija in ali so te snovi neoporečne.

Dobra novica: Kar 11 dezodorantov je bilo ocenjenih z "zelo dobro“ ali "dobro“, med njimi so bili vsi naravni dezodoranti. Najbolje se je odrezal sprej Terra Naturi Deo Spray Citrus & Salbei od Müllerja, ki spada med cenovno ugodnejše dezodorante, tako kot tudi Sebamed Frische Deo frisch, ki je bil prav tako prejel najvišjo oceno.

Tri znamke pa so prejele le oceno "zadovoljivo“. CD Glücksgefühl Orangenblüten vsebuje konzervans, ki ga je Evropska komisija pred kratkim uvrstila na seznam prepovedanih snovi. Proizvajalec Lornamead se je na kritike odzval in zatrdil, da bodo PHMB nadomestili z trietilcitratom. Oceno "zadovoljivo“ sta sicer prejela še Old Spice Lionpride Deodorant Spray in Axe Black Deodorant Bodyspray.

Obljubljajo 24-urno zaščito

Veliko proizvajalcev obljublja 24-urno (nekateri celo 48-urno) zaščito, za kar pa Ökotest ni dobil zadostnih dokazov oziroma informacij. Kljub temu, da se obljube proizvajalcev naslanjajo na študije, ne zagotavljajo, da bodo učinki pri vseh osebah enako dobri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.