Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

Težava, pred katero si starši zatiskajo oči

ženska Shutterstock
Debelost med otroci predstavlja vse večjo težavo v svetu, a veliko raziskav je pokazalo, da si starši pred tem zatiskajo oči.

Rezultati kar 69 različnih raziskav, v katerih je bilo zajetih 15.000 otrok, so pokazali, da se starši večinoma ne zavedajo realne teže svojih otrok. Kar 51 odstotkov staršev (pre)debelih otrok misli, da so njihovi otroci lažji, kot so v resnici in da je njihova telesna teža zdrava.

A žal temu ni tako, razlagajo strokovnjaki, ter dodajajo, da si starši verjetno zatiskajo oči zato, ker ne želijo, da bi njihove otroke označili za (pre)debele. Vendar se morajo tega, da imajo otroci preveč kilogramov, najprej zavedati starši. "Ko se tega zavedo, hitro začnejo paziti na prehrano otrok in organizirajo več aktivnosti na prostem," pojasnjuje Alyssa Lundahl, vodja ene od raziskav.

Napačnih predstav o teži svojih otrok pa nimajo le starši otrok z odvečnimi kilogrami ampak tudi tisti, katerih otroci se uvrščajo v skupino z zdravo težo. Raziskave – na tem področju jih je bilo izvedenih 52, v njih pa je sodelovalo skupaj okoli 65.000 otrok, so pokazale, da približno 14 odstotkov staršev otrok z zdravo telesno težo meni, da so njihovi otroci podhranjeni.

Strokovnjaki zaključujejo, da bi starši morali imeti več posluha za težave z debelostjo, da bi se morali pogosteje posvetovati s pediatri in več pozornosti posvetiti izbiri zdrave prehrane in gibanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.