Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

Težko zaspite?

Ste že kdaj sanjali o delu? Žurnal24 main
Se počutite nejevoljno in imate občutek, da nimate dovolj energije? Morda se enostavno niste dovolj in kvalitetno naspali.

Služba, obveznosti doma, razni hobiji, načrti in strahovi lahko vplivajo na motnje v spanju. Vseh težav in skrbi se je nemogoče rešiti, a vseeno si lahko zagotovite brezskrben spanec z naslednjimi nasveti:

Hodite spat in vstajajte vsak dan ob približno isti uri. Pravila se držite tudi ob koncu tedna, saj boste na ta način uravnavali spalne navade in se lažje potopili v spanec.

Zvečer se izogibajte nikotinu, kofeinu in alkoholu. Ti stimulansi vas bodo zelo verjetno držali pokonci. Kofeina bi se morali vzdržati celo osem ur pred spanjem. Čeprav ga telo ne skladišči, potrebuje veliko časa, da izniči njegov učinek. Čeprav nekateri menijo, da je alkohol svojevrstno pomirjevalo, v resnici otežuje sen in pod njegovim vplivom zagotovo ne boste mirno in prijetno spali.

Naj bo spalnica temna, tiha in prijetna. Svetlobo in temperaturo prilagodite, vsakršen hrup pa odstranite. Uporabljajte temne zavese, dodatne odeje in vse, kar ustvarja prijetno atmosfero.

Pred spanjem se lotite pomirjajoče dejavnosti.
Vsak večer izvajajte pred spanjem isti ritual in tako bo telo vedelo, da je čas za spanje. Lahko izbirate med toplo kopeljo, branjem knjige ali poslušanjem glasbe. Počnite tisto, kar vas veseli. Sproščujoče dejavnosti ob medli svetlobi lahko olajšajo prihod spanca.

Sprostite um.
Vaje dihanja pred spanjem vam lahko pomagajo. Globoko vdihnite in zrak zadržite tri sekunde preden ga izdihnete skozi nos. To prakticirajte deset minut pred spanjem.

Spite ponoči. Popoldansko dremanje lahko ukrade dragocene nočne ure spanca. Čeprav nekaterim koristi, lahko drugim zmoti bioritem. Popoldanski počitek omejite na pol ure.

Redno telovadite. Rekreacija, še posebej aerobična, vam bo pomagala, da boste zaspali hitreje in bolje. A nikar ne telovadite tri ure pred odhodom v posteljo, saj vadba telo zbudi, prijetna utrujenost pa se pojavi šele kasneje.

Pred spanjem ne jejte in ne pijte. Lahko večerjo pojejte vsaj dve uri pred odhodom v posteljo. Če želite, lahko eno uro pred spanjem popijete kozarec toplega mleka z medom ali pa skodelico kamiličnega čaja. Osebe, ki jih muči nespečnost, bi se morale izogibati tudi čokoladi, prigrizkom ter pekoči in slani hrani. Po drugi strani pa za miren spanec priporočajo testenine, riž, kruh, kuhana jajca, meso, ribo, sveži sir in različno zelenjavo.

Ko občutite utrujenost se ulezite in ugasnite luč.
Če ne zaspite v roku 15 do 20 minut vstanite in počnite nekaj drugega. V posteljo se vrnite šele ko ponovno začutite utrujenost. Poskušajte ostati mirni. Stres in skrbi vam bodo onemogočile zaspati.

Uspavalne tablete naj bodo zadnja možnost.
Pred jemanjem se pogovorite s svojim zdravnikom, ki vam bo obenem predpisal tudi primerno dozo. Nikoli ne mešajte alkohola in uspavalnih tablet. Če ste zaradi tablet zaspani tudi čez dan, se obvezno posvetujete z zdravnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.