Magazin > Lepota & telo
1936 ogledov

Tjaša Železnik: "Otrok je v mojem življenju najpomembnejši“

Tjaša Železnik Žurnal24 main
Tjaša Železnik, gledališka in filmska igralka izjemno prijetnih in harmoničnih energij, je z nami podelila številne zanimive misli. Zaupala nam je občutke o svoji precej sveži materinski vlogi, lepotnih ritualih, najljubših ustvarjenih likih in snemanju nove slovenske nadaljevanke Usodno vino ...

Kot gledališka in filmska igralka ter televizijska voditeljica ste stalno v pogonu. Kako na dnevni ravni skrbite za ohranjanje lepe postave?

Kakor se najbolj da. Že to, da sem tako aktivna, vsekakor pomaga. Bi pa pri tem izpostavila tek, saj tečem vsaj trikrat na teden.

Koliko časa dnevno posvetite ohranjanju svoje lepote in koliko časa v primerjavi z vašim partnerjem zjutraj preživite v kopalnici?

Vse svoje lepotne rituale zelo hitro opravim. Se pa seveda posvečam svoji negi, saj je tudi moja koža zelo na udaru zaradi make-upa, ki ga vsak dan nosim zaradi različnih snemanj in predstav. Še vedno pa preživim v kopalnici več časa kot moj partner (smeh). 

Živila, kot so avokado, česen, kopriva, oreščki, morski sadeži, artičoke in rdeča pesa v veliki meri pomagajo ohranjati kožo mladostno in sijočo. Katera izmed teh pa so tista vaša najljubša super živila? 

Vsa od omenjenih super živil se znajdejo na mojem jedilniku, ampak niti ne z namenom, da bi z njimi ohranjala mlado kožo, ampak zgolj zato, ker vem, da so zdrava in ker jih imam rada. Je pa avokado vsekakor na prvem mestu, pa tudi čaj iz koprive po nasvetu svoje mame si rada kdaj pa kdaj privoščim ... 

Menite, da uživanje omenjenih super živil lahko poskrbi za lepo in svežo polt?

Verjetno. 

Ali uživanje omenjenih živil za višji rezultat pri stanju vaše kože kombinirate tudi z uporabo katere izmed specifičnih krem, losjonov ali mask za obraz? 

Veliko je specifičnih, v prvi vrsti pa bi omenila kremo LUX Factor 4d kremo proti gubam, katere obraz oziroma predstavnica sem in jo z veseljem uporabljam vsak dan zjutraj in zvečer. Vse, kar  krema obljublja, tudi uresniči.

Kako se skrb za vašo kožo razlikuje sedaj, ko ste dopolnili 41. let, od obdobja vaših 20-ih in 30-ih let? Bi rekli, da ste pri tem sploh zaznali kakršne koli razlike?

Razlike sem opazila predvsem na koži, ne pa pri svoji negi. Pri tej sem namreč že od vsega začetka zelo skrbna, saj imam tak poklic, kjer je koža sama po sebi lahko zelo obremenjena. Kot najstnica sem imela rahlo problematično, sedaj pa imam še vedno mešano kožo.

Kako točno torej skrbite za nego obraza?

Zelo veliko dam na to, da kožo dobro očistim. Glede na vse preparate, ki jih imam na obrazu, jo je namreč treba vedno dobro očistiti. Pudri, ki jih nosim pri delu, so namreč zelo močni. Tako da temu posvečam največjo pozornost, sledi pa skrb za to, da imam kožo nahranjeno. Enkrat na teden s tem namenom uporabim tudi piling in maske. 

V novi slovenski nadaljevanki Usodno vino igrate simpatično in izjemno skrbno Evo Recer Dolinar, ki ji največ na svetu pomeni dobrobit njene hčerke. Kako pa na odnos s svojo Marli gledate v osebnem življenju?

Tako kot Eva (smeh). Mislim, da se s tem likom lahko poistoveti večina mater. Otrok je namreč v mojem življenju najpomembnejši. Je pa Marli ravnokar dopolnila dve leti in pol ...

Česa si zanjo najbolj želite?

Da bi bila srečna in zdrava ...

Kaj vam predstavlja materinstvo?

Že dolgo sem si želela, da bi postala mama. Materinstvo mi tako predstavlja izpolnitev moje velike želje. Hkrati pa to sprejemam kot nekaj povsem normalnega. Vse svoje skrbi, obveznosti in veselje na splošno sprejemam na vsakodnevni ravni.

Če se vrneva še malo na Usodno vino … Koliko časa na dnevni ravni vam vzame snemanje omenjene nadaljevanke?

Ne snemam vsak dan. Koliko časa mi snemanje vzame, je odvisno od različnih stvari, morda najbolj od tega, koliko je moj lik v seriji prisoten. Včasih je seveda bolj in včasih manj, temu primerno pa je velik tudi moj angažma na samem snemanju. Je pa veliko dela tudi poleg snemanja, saj je potrebno za serijo prebrati še scenarije. Preberem pa jih v celoti, ne samo za svoj lik, se pripravljam, se učim tekste. Lahko bi rekla, da se nadaljevanki posvečam skoraj vsak dan. Nekje v ozadju je stalno prisotna (smeh).

Kako uspešno se vam zdi, da usklajujete materinstvo in snemanje Usodnega vina?

Veliko obveznosti poleg snemanja nadaljevanke imam tudi v gledališču, kjer sem zaposlena. Pred kratkim smo imeli premiero Čudežne terapije v Mestnem gledališču ljubljanskem (v režiji Tijane Zijanić op. a.). Kljub temu pa mi še vedno veliko časa ostane za hčerko, predvsem popoldnevi so v veliki večini namenjeni njej. Partner mi pri tem seveda veliko pomaga, mislim, da si zelo uspešno razdeliva skrb za njo, poleg tega pa so pri tem v veliko pomoč tudi najini starši. Preden sem sprejela vse obveznosti, me je sicer skrbelo, koliko časa mi bo ostalo za njo, ampak vidim, da ključ res leži v dobri organizaciji. 

Glede na to, da je vaši vlogi, ki prihaja iz vinarske družine, inherentno tudi odlično poznavanje različnih vrst vin, me zanima, kakšna poznavalka te opojne substance ste v resničnem življenju sami? 

Zelo slaba. Nisem kos Evi Dolinar (liku iz Usodnega vina op. a.) (smeh). Nekaj sekvenc nadaljevanke smo snemali tudi v resničnem vinarstvu Rojac in lastnik nam je veliko razložil o vinu in nam pokazal, kako se ga pravilno natoči, kako prijeti steklenico ... Hkrati pa je vsekakor enciklopedija znanja o vinu in ga je veselje poslušati.

Katera vrsta vin so torej vaša najljubša?

Cabarnet Sauvignon.

V svoji igralski in voditeljski karieri ste se vživljali v že res številne vloge; od simpatične in preproste Ane v TV Dober dan, do uporniške najstnice v filmu Lajf, zapeljivke v Razrednem sovražniku ter skrbne hčere vinarja v Usodnem vinu. Ob tem ste skupaj z Juretom Zrnecem leta 2003 vodili najuspešnejšo podelitev viktorjev doslej, širok pa je tudi repertuar vaših gledaliških vlog … Katera vloga menite, da vam je bila najbolj pisana na kožo?

V vseh je del mene in hkrati je vsaka tudi zelo drugačna od mene same. Nekaj izmed njih mi je bilo resnično zelo ljubih in na določene sem res ponosna. Izpostavila bi tri vloge, ki sem jih igrala v filmu Kratki stiki in za katere sem dobila tudi nagrado vesna za najboljšo žensko vlogo. Pred leti je pečat pustil tudi lik Rebeke v predstavi Dlje od najdlje, trenutno pa igram res odlično vlogo v predstavi Čudežna terapija v Mestnem gledališču ljubljanskem. 

Kaj izžareva vaša vloga v Čudežni terapiji, da vam je tako blizu?

Všeč mi je prav zato, ker je drugačna od mene. Igram Jano, ki je zelo nesrečna v zakonu in zato pride s svojim partnerjem na terapijo. Je izjemno temperamentna, razburjena in v slabi koži. Stvari se na terapiji razvijejo in odvijejo in pri tem se pokažejo tudi njene druge lastnosti. 

Kaj menite o konceptu t.i. 'Method actinga', pri katerem so Lee Strasberg, Stella Adler in Robert Lewis adaptirali ideje Stanislavskega? 

Na akademiji smo se tega seveda dotaknili. Mojster 'Metode' pri nas je po mojem mnenju Boris Cavazza. V Kopru sem igrala v predstavi Samotni zahod, ki jo je režiral Boris, takrat smo se temu principu morda malo bolj posvetili, ne morem pa reči, da Metodo obvladam. Kar pa poznam, pa mi pri igri seveda pride prav.

Ali tehnike 'Methoda', katere osnovna ideja leži v tem, da je notranji impulz pri igri adekvatno izražen, pri svojem delu torej uporabljate tudi sami?

Težko bi rekla, da pri igri uporabljam prav to tehniko. Ko ustvarjam določen lik, črpam iz marsičesa, odvisno tudi od lika, ki ga igram, vsekakor je tehnik in principov veliko, uporabim pa tisto, kar znam in vse, kar mislim, da mi pomaga pri kreiranju vloge.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.