Magazin > Lepota & telo
461 ogledov

To se zgodi, ko popijete pločevinko kokakole

kokakola coca cola pijača Shutterstock
Ste se že kdaj vprašali, kaj se zgodi v vašem telesu, ko popijete pločevinko gazirane pijače? S tem vprašanjem se je spopadel portal Truth Theory.

To so rezultati:

Po 10 minutah: V telesu se je znašlo 10 čajnih žličk sladkorja, kar je več kot 100 odstotkov dnevno priporočene količine (priporočajo maksimalno 7 žličk). Zaradi fosforne kisline, ki zmanjša okus sladkobe, ne bruhate.

Po 20 minutah: Krvni sladkor se dvigne, kar povzroči tudi dvig inzulina. Jetra se na to odzovejo tako, da sladkor začnejo pretvarjati v maščobo.

Po 40 minutah: Absorpcija kofeina je končana. Vaše zenice se razširijo, krvni tlak se dvigne, vaša jetra se na to odzovejo tako, da v krvni obtok odvržejo še več sladkorja. Receptorji v možganih so blokirani, zato niste zaspani.

Po 45 minutah: Telo pospeši proizvodnjo dopamina, kar v možganih stimulira centre za užitek. Podobno deluje heroin.

Po 60 minutah: Fosforna kislina v črevesju veže kalcij, magnezij in cink, kar pospeši metabolizem. Kofein iz telesa odvaja tekočino, zato boste veliko na stranišču. Znebili se boste kalcija, magnezija in cinka, ki so bili na poti v vaše kosti, tako kot tudi elektrolitov in natrija. Stanje se nato začne umirjati, pride do padca sladkorja v krvi. Lahko postanete tečni.

"Kokakola vsebuje velike količine koruznega sirupa in tudi soli ter kofeina. Gazirane pijače zaradi kisline škodijo zobni sklenini, umetna barvila pa obarvajo zobe,“ razlaga farmacevt dr. Sameere Pate, ki je tudi posvaril, da redno uživanje gaziranih pijač vodi v različne bolezni, med drugim povzroča sladkorno bolezen, visok krvni tlak in bolezni srca.

"Kofein v kokakoli uničuje receptorje v možganih, kar nas zbudi. Ko preneha delovati, pa postanemo dehidrirani in zaspani. Sladkor in kofein stimulirata iste centre v možganih kot kokain in heroin,“ še pravi omenjeni farmacevt.

Komentarjev 8
  • VIKTTOR 21:56 01.avgust 2015.

    V življenju sem popil kar nekaj cocacole, pa sem vseeno pri 78-ih živ in zdrav ! Po raznih mnenjih "velikh" raziskovalcev, bi moralo na svetu zaradi cocacole, živeti vsaj 30% manj ljudi.Malokatera raziskava je nevtralna, vse imajo naročnika, kateri ...prikaži veči ima določene interese in temu " morajo" biti primerni rezultati. Osebno pijem in jem vse po vrsti, seveda v zmernih količinah. Verjeli ali ne, tudi preveč sexa škodi, premalo pa tudi ne koristi. ha ha.

  • McClain 19:35 01.avgust 2015.

    things go better with Coca Cola. Always.

  • h3o 15:36 01.avgust 2015.

    po 65 minutah: svet se ustavi in le Parkirninar Ljubljanski ga lahko požene, DE...