Magazin > Lepota & telo
364 ogledov

Tourettov sindrom prizadene otroke

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Tourettov sindrom je genetska motnja, ki prizadene otroke obeh spolov, čeprav se trikrat pogosteje pojavlja pri dečkih kot pri deklicah.

Mežikanje, trzanje in lajanje
Dedna sprememba presnove v živčevju, ki se praviloma začne v bolj ali manj zgodnji otroški dobi in traja vse življenje, ima različne simptome. Nehoteni trzljaji obraza, mežikanje, glasovi, lajanje, kruljenje, nespodobno govorjenje, kletvice in zmerljivke so le nekateri, ki grenijo življenje tistim, ki ga imajo. Strokovnjaki neprilagojeno vedenje in vedenjske motnje po eni strani povezujejo z boleznijo samo, po drugi pa z odzivom okolice in z obremenitvami, ki jih odziv predstavlja za bolnika.

Zgodnja diagnoza je nujna

Zgodnja diagnoza pomaga staršem, vzgojiteljem in okolici razumeti in sprejeti prizadetega otroka ter se prepričati, da njegovo nespodbudno vedenje ni namerno. Otrok z omenjenim sindromom potrebuje veliko razumevanja in naklonjenosti. Prej ko se omogoči zdravljenje, večje so možnosti, da se intenzivnost tikov zmanjša. Zagotovila za popolno ozdravljenje ni. Pomembno je, da se oseba z omenjenim sindromom ne osami. Razumske sposobnosti posameznikov s Tourettovim sindromom so neprizadete. Njihova koncentracija je odvisna od motiviranosti.

Obvladljivi simptomi
Bolezni običajno ni mogoče dokončno pozdraviti, vendar pa lahko s pomočjo naravnih zdravil in kemijskih preparatov do neke mere obvladujejo simptome.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.