Magazin > Lepota & telo
105 ogledov

Trener svetuje, kako teči pozimi

tek Shutterstock
Oblecite več plasti, tecite počasneje in ne pozabite na tekočino.

“Nobene ovire ni, da rekreativni tekači ne bi tekli tudi v zimskem času. V redkih dneh, ko temperature padejo pod –5 stopinj ali pa močno dežuje oziroma sneži, lahko kot nadomestek odtečejo krajši lahkoten tek na tekaški preprogi v katerem od fitnescentrov. Vseeno priporočam predvsem tek na prostem,” pravi Sašo Meden, urednik revije Tek plus in 
trener triatlona.

Oblecite več plasti

Tekači se pozimi velikokrat preveč oblečejo, kar je velika napaka, saj se že na začetku teka začnejo pregrevati in potiti, zaradi mokrih oblačil pa se začnejo hitro ohlajati. “Obleči se je treba tako, da nas prva dva kilometra rahlo zebe. Navadno to pomeni, da se oblečemo, kot da bi šli na sprehod in bi bilo zunaj 10 stopinj več. Seveda se bodo hitrejši tekači oblekli manj, počasnejši pa več, še posebno če kombinirajo tek s hojo,” svetuje tekaški trener Luka Ljubič. “Načeloma je vedno bolje, če se tekači oblečejo v več plasti. Na primer: majica s kratkimi rokavi, majica z dolgimi rokavi, pulover, anorak, spodaj pa dolge pajkice in čez trenirka. Če so obleke športne, ki ne zadržujejo vode kot bombaž, je še toliko bolje,” dodaja Meden.

Ne pozabite na pijačo

"Drugo pravilo je, da smo ves čas v pogonu. Če se ustavljamo, se začne telo ohlajati, in to je nevarnost za prehlad. Priporočljivo je tudi, da po teku spijemo topel napitek," še svetuje Ljubič. Večja nevarnost kot mraz so pozimi temačne in spolzke ceste, pa opozarja Meden. “Pozimi izbirajte predvsem ceste in poti, na katerih ni prometa in je vidljivost dobra. V naseljih se držite pločnikov; če so seveda očiščeni. Ob koncih tednov se izplača odpeljati v naravo in teči po poljskih ali gozdnih poteh. S tekom po rahlo valovitem terenu istočasno pridobivamo vzdržljivost in moč,” razlaga Meden in hkrati opozarja, da pozimi nikakor ne smemo pozabiti na dehidracijo. “Številni zmotno mislijo, da pozimi zaradi nizkih temperatur ni treba piti. Suh zimski zrak povzroča veliko izgubo tekočine, zato vzemite s seboj steklenico z izotoničnim 
napitkom.

Na tri najpogostejša vprašanja o teku pozimi odgovarja trener Urban Praprotnik

Kakšne so omejitve pri teku pozimi?
Tek v mrazu, snegu, vetru ali dežju je težavnejši, a to še ne pomeni, da nam sam po sebi lahko škodi.

Ali mraz škodi dihalom?
Če smo zdravi, so dihala odporna proti mrazu. Kljub temu je v mrazu smiselno teči nekoliko počasneje. V pogovornem tempu je dihanje počasnejše in manj globoko. Tako se zrak ogreje, preden pride do občutljivejših pljučnih mešičkov.

Lahko tečemo tudi prehlajeni?
Zmerni tek je lahko pri manjših prehladih, ko je vnetje dihal omejeno le na grlo in nos, koristen. S primernim rednim gibanjem namreč pomagamo imunskemu sistemu. Če imamo vročino ali se tudi sicer počutimo nemočne, pa je seveda najbolje, da se uležemo v posteljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.