Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Tri spremembe za zdravje

Izberite nesoljene oreščke. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ameriški strokovnjaki so objavili nove smernice prehranjevanja, s katerimi se bodo borili proti čezmerni teži in z njo povezanimi zdravstvenimi težavami.

Nove smernice drastično znižujejo uživanje soli, sladkorja in pekovskih izdelkov iz bele moke ter se zgledujejo po do zdaj že uveljavljenih prehranskih priporočilih. Čeprav zagovornikom zdrave prehrane začrtane smernice morda ne predstavljajo nič novega, pa so kljub temu velik podvig za Američane, odvisne od hitrega življenja in hitre prehrane. Če tudi vi prehrani ne posvečate veliko pozornosti, naj bodo spodnje smernice do bolj zdravega načina prehranjevanja v pomoč tudi vam.

Čezmerno uživanje soli je pogost vzrok za možgansko kap, povišan krvni pritisk ter bolezni srca in ožilja.
Še manj soli
Raziskave so pokazale, da odrasli Američani na dan zaužijejo okoli 3,4 grama natrija iz soli, medtem ko je priporočen vnos pri odraslih do 2,3 grama dnevno. Težave pri nadzoru se skrivajo predvsem v pripravljenih živilih z visoko vsebnostjo tako imenovanih skritih soli. V boj proti čezmernemu uživanju soli pozivata tudi ministrstvo za zdravje in Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije, saj po raziskavah sodeč Slovenci pri uživanju soli za Američani ne zaostajamo. Raziskave so pokazale, da odrasli Slovenci na dan zaužijejo kar 150 odstotkov soli več, kot je zgornja priporočljiva meja. Nekoliko manj, 100 odstotkov več soli, zaužijejo mladostniki, otroci pa okoli 67 odstotkov več od predpisane vrednosti.

Manj maščob
Težavo predstavlja predvsem uživanje nasičenih maščobnih kislih, skritih v rdečem mesu, siru in drugih mlečnih izdelkih, margarini. Nasičene maščobe znižujejo dober holesterol in povišajo slabega, zato namesto njih začnite uživati nenasičene maščobe. V prehrano umestite olivno in laneno olje, oreščke, avokado.

Jejte več rib

A ne ocvtih. Na teden poskusite zaužiti od 250 do 300 gramov rib ali morskih sadežev, ki so nizke kalorične vrednosti, a bogate z omega 3 maščobnimi kislinami. Če vas skrbi, da bi z ribami zaužili preveč težkih kovin, jejte lososa, sardele in postrvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.