Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Tri zdravstvene zmote

srce Žurnal24 main
Tudi če ste prepričani, da ste prispodoba zdravega življenja, vas lahko obisk pri zdravniku neprijetno preseneti. Preberite, katere so najpogostejše napake, ki jih delate v vsakdanjem življenju.

Ob resnih težavah zaupate le enemu mnenju
Čeprav se je vaš osebni zdravnik že velikokrat izkazal, v primeru dvomov ob resnih zdravstvenih težavah ne oklevajte in čim prej poiščite še drugo mnenje. Ne bojte se, da se boste zamerili zdravniškemu osebju, ker boste "skočili čez plot" v drugo bolnišnico, saj gre vendar za vaše zdravje. Če se vam zdi, da vam predpisana zdravila kljub rednemu jemanju ne pomagajo ali zdravnik ni dobro preučil vašega stanja, ukrepajte. Pomaga seveda tudi, da svoje simptome poiščete na internetu, toda pozor – naj interenet ne bo nadomestek za obisk pri zdravniku. Diagnoza, ki jo je postavil internet, je velikokrat strokovna le toliko, kot bi bila, če bi vam jo podala vaša soseda Micka.

Pozabite iti na redni pregled
Redni pregledi pri zdravniku so enako ali celo bolj pomembni od pregledov ob zdravstvenih težavah. Če ste preskočili kontrolni pregled po zdravljenju, ste zamudili priložnost za hitro ukrepanje ob morebitnem poslabšanju, kar pomeni, da bo naslednjič lahko prepozno. Veliko resnih bolezni je ozdravljivih le, če se odkrijejo dovolj zgodaj, zato ne odlašajte in ne čakajte, da vas kaj začne boleti. Držite se navodil zdravnika in se odzovite povabilom na brezplačne ali preventivne preglede za bolezni, h katerim ste nagnjeni. To, da vas nič ne boli, še ni zagotovilo, da je z vami vse v najlepšem redu.

Diete se lotite z napitki in tabletami

Tako po svetu kot tudi pri nas je na trgu cela paleta najrazličnejših izdelkov, namenjenih hitremu izgubljanju telesne teže brez odrekanja sladkarijam in prigrizkom. Toda večina jih ima dokazano negativen učinek na zdravje, saj nikakor ne morejo biti nadomestek za zdravo izgubljanje teže, kaj šele zdravi prehrani. Veliko jih celo vsebuje prepovedane snovi ali snovi, ki so v večjih količinah lahko škodljive. Prav tako se motite, če mislite, da vas bo pred kilogrami rešil napitek z oznako 'dietni' ali 'lahki' – ravno nasprotno! Ti napitki resda vsebujejo manj kalorij kot njihove različice brez dietnih oznak, a jih imajo kljub temu veliko več kot najbolj dietna pijača – voda. Kakorkoli obračate, končna rešitev za izgubo teže je vedno tista najbolj zdrava: prava prehrana in redna telesna vadba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.