Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Trije miti o hujšanju

zivljenje 14.02.13. Tehtnica, dieta, foto. shutterstock zivljenje 14.02.13. Tehtnica, dieta, foto. shutterstock
Če razmišljate o dieti, ne verjemite vsem mitom, ki jih povezujemo s tem.

Eden od trikov, s katerimi naj bi pretentali svoj želodec, je v velikosti krožnika. Manjši kot je krožnik, manj naj bi pojedli, pravijo nekateri strokovnjaki za prehrano. Vendar pa nova študija kaže, da temu ni tako. Ljudje, ki si vzamejo večji krožnik, bodo "odvečni“ prostor zapolnili z zelenjavo in sadjem, medtem ko jim pri manjših krožnikih za ta živila zmanjka prostora.
 
Soavtorica študije Tamara Bucher, ki preučuje vedenje potrošnikov, je povedala, da so ljudje z velikimi krožniki pojedli več kalorij le, če jih je pri tem kaj zamotilo. Povedano po domače: če pred televizijo ali računalnikom jeste veliko skledo sladoleda, ga boste pojedli več, kot če bi ga jedli v miru za mizo.
 
Drugi mit je povezan s tehtnico. Veliko tistih, ki so na dieti, je prepričanih, da se morajo vsak dan tehtati. Nova raziskava, izvedena v Veliki Britaniji, pa je pokazala, da so ljudje, ki se niso tehtali vsak dan, shujšali ravno toliko kot tisti, ki so se tehtali kar naprej. Raziskovalci so ob tem dodali, da sta zdrava prehrana in fizična aktivnost več kot le številka na tehtnici.
 
Zadnji mit se navezuje na ogljikove hidrate in kruh. Ni vsak kruh slab. Španski raziskovalci so spremljali težo in prehranjevalne navade več kot devet tisoč ljudi. Po petih letih je raziskava pokazala, da ni povezave med uživanjem mešanega kruha in pridobivanjem teže. To pa ne velja za bel kruh. Vsakodnevno uživanje takšnega kruha je povezano z večjim tveganjem za prekomerno težo in pridobivanje kilogramov.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.