Magazin > Lepota & telo
136 ogledov

Trije superzajtrki

Izberite polnozrnate in manj sladkane žitarice. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Zajtrk je najbrž najpomembnejši obrok dneva. Prilagodite ga svojim potrebam in z njim dosezite cilje, ki ste si jih zastavili.

Zajtrk za boj s kilogrami
Čeprav ste na dieti, zajtrka nikoli ne smete preskočiti, saj vam da energijo za začetek dneva. Če zjutraj ne jeste, boste toliko bolj lačni zvečer, kalorije pa se bodo takrat pridno shranile v vaše maščobne celice. Dietni zajtrk naj seveda ne bo preobilen, vsebovati pa mora sadje, mlečne izdelke in žitarice. Med žitaricami izbirajte polnozrnate, mlečni izdelki pa naj bodo s čim manj maščobe. Pri sadju imate proste roke, izogibajte se le banan. Kdor pogreša marmelado, naj se odloči za njene različice brez sladkorja, vendar naj z njimi ne pretirava. Kavo si njeni ljubitelji lahko privoščite brez slabe vesti.

Predlog:
Dve majhni hruški, dve rezini polnozrnatnega kruha z lahkim mlečnim namazom ali marmelado brez sladkorja, velika skodelica kave (z mlekom ali brez).

Zajtrk za naporno dopoldne
Kdor ima že zjutraj v načrtu tri sestanke, nato uro fitnesa in za tem še odhod v park z otroki, potrebuje zajtrk, ki bo postregel z dovolj energije. Zdrava osnova so tudi tu polnozrnate žitarice, saj sproščajo energijo počasi in preprečujejo napade lakote. Privoščite si še sadni šejk, v katerega dodajte tudi banano. Odlična in okusna izbira je mešanica banan in jagod, ki ji dodate kanček vanilije v prahu. Pazite, da v želji po energiji ne pretiravate s kavo, saj ima v prevelikih količinah obraten učinek. Odločajte se za belo kavo ali mlečno kavo – mleko, v katerem je le nekaj kapljic kave.

Predlog: Skleda mislijev s suhim sadjem in oreški, bananin šejk, bela kava.

Zajtrk za razstrupljanje
Po obilni večerji ali norem praznovanju se boste zbudili z neprijetnim občutkom v želodcu, vaše telo pa bo klicalo po prečiščevalnem postu. Ugodite mu lahko že z zajtrkom. Začnite ga z regratovim čajem, ki ima odlične prečiščevalne lastnosti. Iz svojega prvega obroka nato črtajte kavo in jo nadomestite s kavnim nadomestkom, ki mu dodajte žličko medu. Lakoto potešite z doma pripravljenimi sadnimi misliji, ki ste jih zmešali v probiotični jogurt. Pred zajtrkom in po njem spijte dovolj tekočine, ki bo pomagala telesu prebaviti hrano in izločiti strupe.

Predlog: Regratov ali prečiščevalni čaj, navadni probiotični jogurt z dvema žlicama ovsenih kosmičev s svežimi jagodami, kavni nadomestek,
kozarec vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.