Magazin > Lepota & telo
4712 ogledov

Trik, kako hitro zaspati

spanje Shutterstock
Ali ne morete zaspati? Preizkusite naslednji trik.

Vzrokov za nespečnost je razumljivo več, saj so odvisni od posameznika in njegovih obremenitev. Ste se že večkrat utrujeni ulegli v posteljo in si želeli, da bi v sekundi zaspali in spali osem ur? Namesto tega pa ste bili budni pozno v noč, gledali na uro, šteli ovce in se ubadali z mislijo, koliko ur spanja vam še preostane do jutra? Raziskovalci so ugotovili, da je težje zaspati, če nas skrbi, kako in kdaj bomo zaspali.

Obstaja metoda ali trik, ki vam bo pomagala pri hitrem zazibanju v spanec. Največjega pomena pri tem ima dihanje. Morda se sliši malce nenavadno, a dihanje ima učinek na čisto vsak sistem v telesu – uravnavajo se krvni pritisk, bitje srca, čustvena stabilnost in seveda tudi hormoni. Vsak, ki je doživel napad panike, ve, da najučinkoviteje umiri prav počasno in umirjeno dihanje.

Kako se torej vsega lotiti?
– Lezite v položaj, ki vam je med spanjem najljubši. Lahko začnete tudi leže na hrbtu, in ko boste začeli toniti v spanec, položaj spremenite.
– Vdihnite skozi nos in štejte do tri.
– Izdihnite skozi nos in štejte do šest.
– Vse to ponavljajte, dokler se boste še zavedali, da dihate zavestno.

Ta trik deluje iz dveh razlogov: najprej se zavestno osredotočate na štetje pri dihanju, kar je celo učinkovitejše kot štetje ovc, druga stvar, ki je najpomembnejša, pa je, da bosta telo in um takoj občutila učinek, ki pride s kratkim vdihom in dolgim izdihom. Fiziološki učinek je namreč takojšen, saj se živčni sistem umiri, mišice se sprostijo, hitrost bitja srca se zmanjša, možgani pa se prav tako začnejo počasi izklapljati.

Če boste ugotovili, da vam razmerje treh in šestih sekund pri vdihu in izdihu ne ustreza, si ga prilagodite po svojih željah in zmožnostih, toda najpomembnejše je, da je izdih daljši od vdiha. Kdaj vam bo s tovrstnim dihanjem uspelo zaspati, se ne da izračunati, nekaj pa je gotovo – zaspali boste v nekaj minutah!

Komentarjev 1
  • Trovlak 19:00 17.marec 2014.

    Fizično delaš od jutra do večera in zaspiš že pri večerji ali pa v kopalnici. Tovrstni nasveti kako zaspati so za politike in njim podobne lenuhe, ki se skozi dan ne uspejo od dela preznojiti.