Magazin > Lepota & telo
95 ogledov

Trkate na les? Pravilna odločitev!

ženska, nasmeh, obraz Shutterstock
Določene vrste vraževerja nas naredijo srečnejše.

Trkanje na les morda ne bo preprečilo, da bi se slaba stvar dejansko zgodila, vendar zagotovo zmanjša posameznikov strah, kaže nova raziskava.

Praznoverna dejanja, kot je trkanje na les, pa niso vsa enaka pri premagovanju strahov, so ugotovili znanstveniki s chicaške univerze za ekonomijo.

"Naše ugotovitve kažejo, da niso vsa dejanja, a katerimi bi preprečili urok, enako učinkovita. Ugotovili smo, da so dejanja, ki se jih izogibamo in se od njih oddaljimo, še posebno učinkovita pri zmanjševanju pričakovane negativne posledice, ki sledi uroku," je povedala raziskovalka Jane Risen.

Dejanja, ki jih delamo stran od telesa, recimo trkanje na les ali metanje žoge stran od sebe, imajo večji učinek na ljudi, ki zanikajo smolo, kot pa dejanja, ki se zgodijo proti telesu (trkanje po sebi ali držanje žoge).

Raziskava je dala podobne rezultate kot raziskave pred leti, ki so prikazovale, da so amuleti za srečo dejansko učinkoviti pri povečanju dobrega rezultata. Dotični amuleti spodbujajo samozavest pred določeno aktivnostjo, pričakovanja in cilji so večji, oboji pa so izpolnjeni lažje in bolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.