Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Trpite za fatoreksijo?

Kaj kaže tehtnica in kaj vidite vi? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Se vidite vitke, a vam tako okolica kot velike številke govorijo drugače? Morda imate fatoreksijo.

Za fatoreksijo je značilno, da ljudje v ogledalu, tako kot pri anoreksiji, vidijo popačeno podobo svojega telesa, vendar je pri fatoreksiji popačena v idealno, čeprav to ni. Težave se pojavijo predvsem, ko čezmerna teža začne resno ogrožati zdravje. V Veliki Britaniji so le korak od tega, da bi to novo prehranjevalno motnjo tudi uradno sprejeli kot bolezen.

Ko zamižite pred napakami
Fatoreksiki naj ne bi bili zmožni gledati na svoje telo kot na celoto. Osredotočijo se na podrobnosti – na nego nohtov, las, obraza, stopal. Ob tem ne vidijo svoje celotne podobe in ne zmorejo opaziti čezmerne teže. Pogosto se zgodi, da si fatoreksične ženske kupujejo čevlje z visoko peto in sploh ne pomislijo, da zaradi teže trpijo njihova stopala, saj se kilogramov ne zavedajo. Tudi kupovanje oblačil velikih številk vidijo le kot dejstvo, da je pač proizvajalec spremenil mere – fatoreksični možgani najdejo pojasnilo za vsako stvar, ki bi lahko ogrozila popolno podobo.

Tehtnica pokaže resnico
Večina fatoreksikov se sicer ne tehta, saj se jim to ne zdi potrebno. Kljub temu je tehtnica in zdravniško mnenje pogosto edini način, da se soočijo s tem, da so pretežki in da imajo težavo. Naslednji korak ni nujno hujšanje, vsekakor pa je treba poiskati strokovno psihološko pomoč, se soočiti s svojim zdravstvenim stanjem in preprečiti dodatno pridobivanje teže. Bistvo reševanja težav fatoreksikov namreč ni v tem, da shujšajo, temveč v tem, da se naučijo v ogledalu videti svojo resnično težo. Le tako namreč lahko preprečijo zdravstvene težave, ki jih prinašajo dodatni kilogrami. Če se vam torej zdi, da bi tudi vi lahko imeli takšne težave, vedite, da niste sami in poiščite pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.