Magazin > Lepota & telo
269 ogledov

Tudi moški imajo PMS, imenuje se IMS

prepir, moški, ženska, skrbi Profimedias
Znanstvenik iz Edinburgha je ugotovil, da imajo tudi moški svojo obliko predmenstrualnega sindroma.

Dr. Gerald Lincoln, znanstvenik univerzitetnega oddelka za reprodukcijo v Edinburgu, je odkril, da imajo tudi moški svojo različico predmenstrualnega sindroma (PMS), ki se imenuje IMS (Irritable male syndrom oziroma sindrom moške razdražljivosti). Vzrok IMS-ja je zmanjšana raven testosterona. Moški, ki so nagnjeni k nenadnim napadom besa, imajo verjetno IMS. Moškim z leti pada raven testosterona. Zmanjšana raven testosterona se pojavlja tudi pri mlajših moških.

Lincoln je svoje domneve opazoval pri ovnih, pri katerih je predvideval, da bodo veliko bolj nemirni in agresicvni v času parjenja, ko je raven testosterona povišan. A je odkril, da je ravno nasprotno. Ko se je zmanjšala raven testosterona so se ovni iz samozavestnih in sposobnih samcev preobrazili v nervozne in sramežljive živali, ki jih z lahkoto vznemiriš.

Lincoln pravi, da ima testosteron velik vpliv na človekovo obnašanje in meni, da stresne situacije vplivajo na spremembe ravni testosterona (npr. smrt ljube osebe, ločitev, težka bolezen …). Ob znižani ravni testosterona moški občutijo utrujenost, depresijo, razdražljivost in pomanjšan libido. Posledice pa so tudi fizične – bolečine v rokah in nogah, znojenje in rdečica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.