Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Tudi otroci z manj spanca pojedo več

otrok, spanje Žurnal24 main
Pretekle raziskave so pokazale, da sta pomanjkanje spanca in povečan vnos kalorij pri odraslih povezana, nova raziskava pa kaže, da je enako pri otrocih.

Na Univerzitetnem kolidžu v Londonu so ugotovili, da majhni otroci, ki na dan spijo manj kot deset ur, čez dan pojedo več kalorij kot otroci, ki na dan spijo 13 ur.

"Pretekle raziskave pri odraslih in starejših otrocih so pokazale, da pomanjkanje spanca povzroči, da ljudje več jedo, vendar starši v prvih letih otrokovega življenja odločajo, kdaj in koliko bodo njihovi otroci jedli, tako da se predvideva, da se pri mlajših otrocih ta vzorec ne bo pojavil," je povedala Abi Fisher.

Raziskava, ki jo je objavila revija Journal of Obesity, je zajela 1.303 družine v Veliki Britaniji. Starši so izpolnili vprašalnik o otrokovem spanju, ko je imel 16 mesecev, ter navedli, kaj je pojedel v treh dneh, ko je bil star 21 mesecev.

Raziskovalci so našli povezavo med spanjem in vnosom kalorij. Bolj podrobno – otroci, ki so spali manj kot deset ur na dan, so pojedli v povprečju 105 kalorij več kot tisti, ki so spali tri ure več na dan.

Ne znajo pa pojasniti, ali je povečan vnos kalorij posledica fiziološkega učinka krajšega spanca ali posledica dejstva, da so ti otroci dlje pokonci in imajo tako več časa za hranjenje, še izpostavljajo raziskovalci.

Otroci, stari med enim in tremi leti, bi morali spati od 12 do 14 na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.