Magazin > Lepota & telo
48 ogledov

Ubranite se virusnih okužb

Svoje telo okrepite že pred izbruhom morebitne bolezni in ga oborožite s hranlji Žurnal24 main
Virusne okužbe. Na potek zdravljenja vplivate že pred izbruhom bolezni.
Omejite širjenje. Z umivanjem rok ter kašljanjem v rokav in ne v dlan lahko močno vplivate na širjenje bolezni v okolico, predvsem na ogrožene malčke, opozarjajo na IVZ.

"Večina dela za lajšanje bolezni mora biti opravljena pred njo," opozarja imunolog Alojz Ihan. Dobra imunska kondicija je namreč ključna pri prebolevanju virusnih okužb.

Preizkusite, preden zbolite
Tistim, ki imate težave s pogostimi okužbami, Ihan svetuje, da ko ste razmeroma zdravi, premislite in tudi eksperimentirajte, kaj še storiti glede načina življenja (glede izpostavljanja okužbam, spanja, stresa, delovne aktivnosti in sprostitve), da se začarani krog okužb prekine. "Med eksperimentiranje spada tudi samozdravljenje s preparati, ki so se izkazali za učinkovite, od rastlinskih imunostimulansov prek glivičnih in bakterijskih pripravkov pa do probiotikov," pojasnjuje. "Dokaza, da prehranski dodatki preprečijo prehlad, ni," pravi zdravnica Maja Sočan z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). A Ihan pravi, "če človek ugotovi, da mu neki pripravek pomaga, naj ga v primeru nevarnosti okužb uporablja".

Če že pred sezono zbolevamo za pogostimi okužbami, naj zdravnik presodi, ali se za težavami ne skriva kaj resnejšega.
Imunolog Alojz Ihan
Do zdravja brez dodatkov
Kot pravi imunolog, bo bolnik svojo normalno prehrano brez prehranskih in imunskih dopolnil verjetno optimalno preživel okužbo, če ima primerno telesno težo, v zadnjem mesecu ni bil bolan, imel izčrpavajočih naporov, ni bil pod stresom in imel dveh ali več neprespanih noči ter je telesno primerno dejaven.

Znaki kot pri prehladu
"Zelo majhni otroci imajo sprva prehladne znake in povišano telesno temperaturo in nič hujšega. Pri tistih, ki imajo okvarjena pljuča ali srce, pa se stanje poslabša in začnejo težje dihati zaradi vnetja drobnih dihalnih poti (bronhiolitis) ali pljučnega tkiva (pljučnica)," pojasni Maja Sočan. Če je otrok apatičen, ne pije, je slabo obarvan (modrikast), težko in hitro diha, nujno poiščite zdravniško pomoč. Večji otroci in odrasli pa ob tej okužbi kažejo predvsem prehladne znake, pri katerih si lahko pomagajo sami s kapljicami za nos, sirupom proti kašlju, pitjem tekočine in počitkom.

Uživanje vitaminov glede na indeks telesne mase. "Pri premajhnem ITM je treba uvesti proteinsko bogatejšo prehrano, vitaminske dodatke (zlasti vitamina A in E) ter minerale. Pri prevelikem ITM je treba svetovati dodatek antioksidantov in zaviralcev vnetja (omega maščobne kisline) ter vsaj nizkodozno jemanje aspirina še teden po prenehanju bolezenskih znakov," pravi Ihan.

Izboljšanje ni enako zdravje
"Po hitrem izboljšanju zaradi delovanja zdravil še nismo zdravi! Virusna bolezen v nas še traja! Čeprav zaradi zdravil nimamo vročine in bolečega žrela, je treba paziti, da med boleznijo ne nastanejo nevarne komplikacije, zlati bakterijske okužbe," opozarja Alojz Ihan. Počitek, spanje in izogibanje stresom so po izginotju simptomov še vedno potrebni.

"Prehladnih obolenj ne moremo neposredno zdraviti, ker proti povzročiteljem – virusom – ni ustreznih zdravil. Blažimo lahko le bolezenske težave: s pitjem tekočin in nekaterimi zdravili, ki znižajo vročino (acetilsalicilna kislina) in umirjajo neprijetne vnetne znake na sluznicah," pravi Ihan.

Zdravilo proti okužbi z RSV
Do zaščite so upravičeni otroci, rojeni do vključno 28. tedna nosečnosti, ki so ob začetku sezone RSV stari do 12 mesecev, otroci, rojeni od 29. do 32. tedna, ki so ob začetku sezone stari manj kot pol leta in imajo dodatne dejavnike tveganja, otroci do dveh let s kronično pljučno boleznijo, ki so v zadnjega pol leta pred začetkom sezone potrebovali zdravljenje, ter otroci do dveh let s hemodinamsko, prirojeno srčno napako.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.