Magazin > Lepota & telo
13619 ogledov

Učbenik za 6. razred: Tako je prikazan ženski in tako moški spolni organ

Moški spolni organ Index.hr
Sosedje so zgroženi.

Profesorica zagrebške pravne fakultete Zlata Đurđević je poročala o diskriminaciji v učbeniku za naravoslovje ‘Priroda 6’ založbe Školska knjiga zaradi načina, kako so prikazani spolni organi in je podala prijavo varuhinjam človekovih pravic, otrok in enakosti spolov. 

Gre za diskriminacijo pri prikazovanju moškega in ženskega spolnega organa. Medtem ko besedilo v delu o moških spolnih organih omenja ‘penis’, ki je tudi narisan, pri opisu in risbi ženskih genitalij vulva kot zunanji del genitalij ni niti omenjen niti prikazan. “Razlog je jasen. Žensko spolovilo je sramota, ne sme se ga omenjati ali risati. Dekleta moramo naučiti, da se sramujejo svoje vulve, da so podrejene, jih naučiti negotovosti in nesvobode, fante pa, da so svobodni, dominantni in spolno ter potem tudi človeško superiorni in da imajo ženske samo notranje spolne organe,” je v prijavi zapisala Đurđevićeva.

Otroke se o nožnici uči šele v osmem razredu, vulve se zopet ne omenja, ampak se ji reče ‘sramnica’. “Zato vas pozivam, da pregledate učna gradiva za osnovne in srednje šole ter odpravite to hudo obliko diskriminacije in degradacije žensk z oblikovanjem njihovih spolnih vlog v duhu sramu, ker so ženske. Gre za resen poseg v človeško dostojanstvo, ki se izvaja sistemsko in institucionalizirano,” v prijavi zapisala Đurđevićeva, piše Index.hr.

Ženski spolni organ | Avtor: Index.hr Index.hr

Moški spolni organ | Avtor: Index.hr Index.hr

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 15:06 21.februar 2024.

    Znanstveniki LGTBJBZTUPM... so dognali da imamo vsi enake spolne organe in lahko spol določimo zgolj z obleko. To, da določen del ljudi lahko rojeva, je zgolj deviacija drugega dela, ki ne more...Kreteni mavrični..

  • popokatopetl 13:09 21.februar 2024.

    Klitorisa izgleda tud še niso vzeli :)

  • Avatar NickMason
    NickMason 10:18 21.februar 2024.

    Brez veze,otroci vedo že marsikaj v vrtcu,v 6 razredu je že zadnji čas da ga pravilno podučiš