Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Učinkoviteje proti artritisu

Neprijetna bolezen prizadene večinoma starejše. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Na voljo je novo biološko zdravilo proti artritisu.

Novost. Biološko zdravilo tocilizumab predstavlja pomembno novost pri zdravljenju revmatoidnega artritisa. Po zadnjih raziskavah, objavljenih na kongresu European League Against Rheumatism (EULAR), je zdravilo namreč veliko učinkovitejše od dosedanje kombinacije zdravil.

Revmatoidni artritis prizadene približno en odstotek prebivalstva, kar pomeni, da imamo v Sloveniji okrog 20 tisoč ljudi s to boleznijo. Bolezni so najbolj izpostavljene ženske, saj zbolevajo trikrat pogosteje od moških.

V kombinaciji ali samostojno
Zdravilo je primerno predvsem za zdravljenje zmerno do hudo aktivnega revmatoidnega artritisa. Uporablja se lahko bodisi v kombinaciji z zdravilom metotreksat bodisi samostojno, kar pride v poštev predvsem pri ljudeh, ki metotreksata ne prenašajo ali zanje nadaljnje zdravljenje z njim ni primerno. Zdravljenje revmatoidnega artritisa je sicer osredotočeno predvsem na zmanjševanje simptomov in blaženje vnetja, z novimi zdravili pa je vse boljše tudi zaviranje napredovanja bolezni. Prednost bioloških zdravil, kakršno je tocilizumab, je tudi v tem, da imajo manj neželenih stranskih učinkov.

Preverjeno tudi pri nas
Varnost in učinkovitost zdravila sta bili preverjeni v več različnih raziskavah, ki so vključevale več kot štiri tisoč bolnikov z revmatoidnim artritisom. Med 41 državami, ki so sodelovale v teh raziskavah, je bila tudi Slovenija. O možnostih zdravljenja z novim zdravilom se posvetujte z zdravnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.