Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

Uprite se slabemu ustnemu zadahu!

Sladkorju se raje izogibajte! Žurnal24 main
Po podatkih strokovnjakov naj bi imel vsak deseti človek občasne težave z ustnim zadahom, ki lahko povzroči pravo zadrego.

Vzroki za slab zadah so različni, najpogosteje pa se skrivajo v ustih. Bakterije, ki razkrajajo ostanke hrane, se na določenem mestu preveč razmnožijo in nastanejo hlapne žveplove spojine z močnim in neprijetnim vonjem, vsem bolj znanim kot zadah. Poleg slabe ustne higiene, vnetja dlesni in obzobnih tkiv zadah povzročajo tudi nekatere bolezni, kot so vnetje požiralnika, kronični bronhitis, povišana telesna temperatura, izčrpanost in podobno. Če je zadah prisoten vsak dan in kljub upoštevanju spodnjih nasvetov ne mine, je lahko kroničen, zato je treba poiskati zdravniško pomoč.

Kako ga omiliti?

  • Skrbite za redno ustno higieno in si umivajte zobe po vsakem obroku. Vsaj enkrat na dan temeljito očistite tudi dlesni in jezik.
  • Najmanj dvakrat na leto obiščite zobozdravnika.
  • Izogibajte se uživanju sladkorja in jejte hrano, bogato s kalcijem (kalčki, semena, oreški …) .
  • Redno jejte in pijte. Če je ustna votlina izsušena, se bakterije hitreje razmnožujejo.
  • Izogibajte se uživanju alkohola. Čeprav morda menite, da ima alkohol razkuževalni učinek, v resnici izsušuje usta, s tem pa ustvarja še boljše pogoje za bakterije.
  • Preden greste na pomemben sestanek ali drugo srečanje, ne jejte hrane, ki povzroča zadah (čebula, česen).
  • Pripravite si čaj, in sicer čajno žličko mešanice mete, rožmarina, timijana in brina prelijte s skodelico vrele vode. Pustite stati 15 minut in pijte po vsaki jedi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.