Magazin > Lepota & telo
863 ogledov

Urolog o izgovorih Slovencev s frakturo penisa

penis Shutterstock
Bralec o svoji izkušnji z najnevarnejšim položajem v postelji, predstojnik oddelka za urologijo v UKC Maribor Dejan Bratuš pa o izgovorih moških s poškodovanim ponosom.

Pred kratkim smo pisali o raziskavi, ki je pokazala, da je najbolj nevaren spolni položaj – vsaj za moškega – jahačica, ki je kriv za kar polovico zlomov penisa. Z 29 odstotki mu sledi "pasji položaj“, misijonarski pa je pristal na tretjem mestu, in sicer z 21 odstotki. 

Tudi naš bralec iz Kamnika je moral, po tem, ko ga je osedlala partnerka, v bolnišnico. "Ko se je punca nagnila globoko nazaj mi je počil tako imenovani fenulum,“ nam je razložil 34-letnik in dodal, da je bila situacija "zelo boleča“. "Hvala bogu kirurško posredovanje ni bilo potrebno. Dobil sem neko kremo za celjenje, miroval teden dni in to je bilo to. Pri zdravniku mi je bilo seveda neprijetno. Ko si poškoduješ svoj "ponos", pa greš enostavno čez to. V tistem trenutku si želiš samo to, da se bo vse dobro izteklo.“ Kamničan nam je tudi razkril, da partnerki kljub boleči izkušnji v postelji še vedno rad prepusti "uzde". "Posledic ni, še vedno uporabljam ta položaj, tako da vse OK,“ pravi.

Zdravniku se raje zlažejo

Kot so za Žurnal24 povedali na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, so v zadnji petih letih obravnavali 10 fraktur penisa. Predstojniku Oddelka za urologijo, mag. Dejanu Bratušu, dr. med., smo postavili nekaj vprašanj.

V medijih se govori o zlomih penisa. Zakaj točno gre?
Pri zlomu penisa (izraz je sicer napačen, se pa dejansko uporablja tudi v strokovnih krogih - obstaja diagnoza zlom oziroma fraktura penisa) gre za pretrganje trde ovojnice (tunike albugineje) brecilnih teles (kavernoznih teles) penisa. Do pretrganja te ovojnice lahko pride samo v stanju erekcije, največkrat med spolnim odnosom. Teoretično bi lahko do takšne poškodbe prišlo tudi, če se moški ud v erekciji zvije iz kakšnega drugega vzroka, na primer pri obračanju v postelji, vendar je to manj verjetno. Moški pogosto navedejo, da se jim je to zgodilo, ko so morali ponoči urinirati, pa so med potjo na stranišče (ob tem pa imeli erekcijo) zadeli v vrata ali v steno. To je ponavadi le izgovor, ker je moškim nerodno povedati, da se jim je to zgodilo med spolnim odnosom.
 
Kako poteka zdravljenje?
Pri pravem zlomu penisa, ko je ovojnica pretrgana, je nujno kirurško zdravljenje, pri katerem ovojnico zašijemo.
 
Koliko časa traja okrevanje? Ali lahko ima pacient lahko takoj po okrevanju spolne odnose ali mu svetujete, da počaka?
Da se ovojnica po šivanju popolnoma zaraste, traja nekaj tednov, med tem časom pa spolne odnose odsvetujemo. Varno obdobje za začetek spolnih aktivnosti po večini literatur nastopi po 4 tednih okrevanja.
 
 Ali lahko pacient v času okrevanja normalno urnira?
Če ni prišlo tudi do poškodbe sečnice, lahko pacient normalno urinira. V primeru, da je bila poškodovana tudi sečnica, za sedem dni vstavimo urinski kateter.
 
Se zaradi te poškodbe lahko v prihodnosti pojavijo kakšne težave?
Če je pacient pravočasno prišel do zdravnika in je bilo opravljeno kirurško zdravljenje, se večina primerov konča brez posledic. Kadar gre za odloženo zdravljenje (če bolnik ne pride k zdravniku ali se ga opazuje, ker slikovne preiskave ne pokažejo pretrganja ovojnice), so rezultati slabši. Opazno slabši so tudi, če od poškodbe mine več kot 5 dni. V tem primeru lahko pride do večjega brazgotinjenja z nastankom fibroze in posledično težav z erekcijo. Kadar je poškodovana tudi sečnica, pa lahko pride do popoškodbenih zožitev sečnice.

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 10:42 12.februar 2015.

    Ja boleča izkušnja :http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/113296/ta-modra