Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Ušesa šumijo, ko je preglasno

glasba Shutterstock
Zaradi stalnega šumenja v ušesih v zadnjih letih zdravnika obišče vse več mladostnikov, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Sodeč po raziskavi, ki so jo opravili lani in katere izsledke so predstavili ta teden v sklopu letošnjega mednarodnega dneva ozaveščanja o hrupu, gre te težave najbrž pripisati predvsem preglasnemu poslušanju glasbe, bodisi na koncertih ali prek slušalk.

Preglasno 12 odstotkov

Otrok in mladostnikov, ki glasbo prek slušalk poslušajo nad priporočeno jakostjo je 12,4 odstotka, med njimi pa presenetljivo prevladujejo osnovnošolska dekleta, sledijo jim srednješolci in osnovnošolci. Kljub temu se več težav s začasno izgubo sluha zaradi izpostavljenosti hrupu v primerjavi z osnovno šolo v srednji šoli poveča skoraj za dvakrat, kar raziskovalci pripisujejo predvsem povečani rabi predvajalnikov glasbe in pogostejšemu obiskovanju glasbenih dogodkov.

Ušesom privoščite odmor

Na NIJZ svetujejo, da ušesa na koncertih zaščitite tako, da se vsako uro vsaj za pet minut umaknete v tiho okolje in ne stojite ob zvočnikih. Pri poslušanju glasbe s slušalkami deset decibelov nižja glasnost pomeni, da lahko glasbo varno poslušate desetkrat dlje.

Komentarjev 1
  • 4krogci 21:31 26.april 2014.

    kupte kvalitetne slušalke ne pa unihb iz raznih hoferjeu,lidlou,.. pa bo bolše.